functioneren met slaapgebrek
Selfcare

Functioneren met slaapgebrek? Het kan echt!

Vorige week was het weer raak, Alyssa’s  slaapproblemen waren weer erg extreem aanwezig. En dan bedoel ik ook echt extreem (nou ja, ik vond het behoorlijk extreem). Een week lang begon de dag al om 02:30 uur en kon ik dus gaan oefenen met functioneren met slaapgebrek. Ik kan je vertellen dat het gelukt is en vandaag deel ik met je hoe ik dat gedaan heb.

EEN AANSLAG OP JE LICHAAM EN GEEST.

Ik kan het je overigens niet aanraden hoor.. want buiten dat het freaking vermoeiend is, is het ook niet heel erg gezond. Langere tijd te weinig slapen heeft een grote impact op je lichaam en geest. Sterker nog, langere tijd te weinig slapen kan zelfs gevaarlijk zijn:

  • te weinig slaap verminderd het reactievermogen, met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld van het besturen van een auto of machine.. je moet er toch niet aan denken wat daar allemaal fout mee kan gaan?!
  • Slaapgebrek vergroot de kans op een depressie. Door te weinig slaap kun je last krijgen van depressieve gevoelens en die depressieve gevoelens zorgen er vaak weer voor dat je niet in slaap kunt komen.
  • Te weinig slaap tast je geheugen aan. Doordat je te weinig slaapt kunnen de hersenen niet alle “informatie” opslaan die je gedurende de dag tot je neemt. Zul je net zien dat het hele belangrijke dingen zijn die je vergeet..
  • En wat dacht je van je weerstand, die krijgt een mega opdonder. Een paar dagen slecht slapen kunnen er al voor zorgen dat je gevoeliger bent voor een verkoudheid. Langdurig te weinig slapen kan het risico op ernstige gezondheidsproblemen vergroten, zoals diabetes en hart problemen.

IK KAN ER VRIJ WEINIG AAN DOEN.

In mijn geval ligt het er niet aan dat ik zelf niet kan slapen, ik val tegenwoordig prima in slaap en als het aan mij ligt slaap ik de hele nacht door. Maar ja, het ligt dus niet aan mij. Alyssa heeft eigenlijk zolang als ik mij kan herinneren al moeite met slapen. Of het inslapen verloopt problematisch, of ze word constant wakker (en kan daarna niet meer slapen) en als het echt tegenzit dan wil het in z’n geheel niet lukken.

MIJN TIPS OM ENIGSZINS TE FUNCTIONEREN MET SLAAPGEBREK.

De tips die ik je ga geven, omdat ze voor mij goed werken, zijn geen wetenschappelijk bewezen oplossingen ofzo. Dus mocht je ze uitproberen en ze werken niet, don’t shoot me! Uiteraard hoop ik dat jij er iets aan zult hebben.

  • Koffie, and lot’s of it! Nu hoor ik je denken, dat al die cafeïne niet goed voor je is en dat dit eigenlijk helemaal niet zo’n goede tip is. Ik snap je.. er word ook aangeraden om thee te drinken in plaats van koffie, maar dat werkt voor mij echt niet. Doe mij maar gewoon wat extra koffie en ik kan de dag redelijk doorkomen.

 

  • Water, water en nog meer water.  Deze spreekt voor zich, lijkt me. Sowieso is het altijd belangrijk om water te drinken, maar met een te korte nacht is het nog eens extra belangrijk.

 

  • Zorg voor voldoende frisse lucht. Nu zal ik niet beweren dat voldoende frisse lucht ervoor zorgt dat je niet inkakt, maar het helpt er zeker bij. Dus gooi die ramen en deuren open en maak, waar mogelijk, een extra wandelingetje. Daar ga je je echt wat beter door voelen.. ehm, behalve als het regent 😉

 

  • Kom in beweging! Ik wandel altijd al minimaal een half uur, maar met de weinige nachtrust van de afgelopen tijd zorg ik ervoor dat ik nog een keer extra ga wandelen. De beweging zorgt ervoor dat ik me beter voel en de frisse lucht is voor goed voor de hoofdpijn die ik heb door het te weinig slapen.

 

  • Om even goed in de beweging-vibe te blijven, sporten geeft energie! Nu snap ik dat sporten het laatste is waar je aan denkt als je doodop bent, maar het hoeft natuurlijk geen lange en ingewikkelde work-out te zijn. Zelf besteed ik een kwartiertje aan een work-out, nadat ik mijzelf een trap onder m’n hol heb gegeven ;). Na de work-out heb ik een goed gevoel, want ondanks de moeheid ben ik toch goed bezig geweest én ik krijg er positieve energie van.

EN DAT HELPT OM TOCH TE FUNCTIONEREN MET SLAAPGEBREK?!

Ja en nee. Ja, op deze manier kan ik best goed functioneren. Tenminste als ik niet te veel druk op mijzelf leg. Ik probeer er in mijn dagplanning rekening mee te houden dat mijn concentratie vermogen een stuk lager ligt. Ook zorg ik voor wat extra pauzes tussendoor. En mocht het dan toch niet zo goed lukken (want.. hoofdpijn en vermoeidheid is gewoon een k*t combinatie), dan laat ik mijn planning gewoon voor wat het is of ik doe alleen het noodzakelijke. Morgen weer een dag!

 

“WAT IS JOUW BESTE TIP OM TOCH WAT GEDAAN TE KRIJGEN ALS JE TE WEINIG GESLAPEN HEBT?”

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij volgen op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.