ineens als een speertje
Special Needs Kids

En toen ging ze ineens als een speer(tje)

Op Instagram krijg ik nog wel eens de vraag hoe het nu met de taalontwikkeling van Alyssa gaat. En hoe het slapen en eten nu gaat, daarom vind ik het weer eens tijd voor een update over Alyssa’s ontwikkeling, want ze gaat ineens als een speertje.

HUH, ZEI ZE DAT NOU ECHT?

Ik heb mij zolang en zo vaak zorgen gemaakt over het praten van Alyssa. Zou ze ooit echt verstaanbaar gaan praten? Zou ze ooit in staat zijn om een (simpel) gesprek met ons te kunnen voeren? Of blijft ze afhankelijk van ons om te ontcijferen wat ze duidelijk probeert te maken?

Ze ging de afgelopen maanden met hele mini stapjes stapjes voor uit. Haar geklets werd iets duidelijker en er kwamen wat meer woordjes (ondersteunt met simpele gebaren). En toen brak daar de Corona crisis uit. Daar gaat haar vooruitgang dacht ik nog. Maar tegen alle verwachtingen in waren de weken thuis precies wat ze nodig had.

“Mama en Alyssa wannelen, assebieft?” Huh, hoorde ik haar nu echt vragen of we samen konden gaan wandelen? De uitspraak is nog niet helemaal zoals het moet zijn, maar ik was helemaal verbaasd. En dat begreep ze, want ze vroeg het mij daarna nog een keer! Je snapt natuurlijk wel wat wij toen zijn gaan doen 😉

ineens als een speertje

 

Steeds vaker vraagt ze nu duidelijk of ze iets mag en als ze iets leuks ziet dan verteld ze dat ook heel enthousiast “Mama! mooie bloemen hĂš?!” De dingen die ze zegt en vraagt zijn nu ook een stuk logischer. Voorheen zei ze van alles in het wilde weg, nu zegt ze dingen die binnen de situatie passen. Echt een hele vooruitgang als je het mij vraagt.

ALLE DAGEN HEEL DRUK!

Alyssa en overprikkeling gaan (helaas) hand in hand. Er zijn de afgelopen maanden momenten geweest dat ik echt geen idee meer had wat ik nog kon doen om haar erdoorheen te helpen. En blijkbaar hoort het ook gewoon bij haar.. net als haar zus heeft Alyssa ook een vleugje ADHD. Net als bij haar autisme kwam dit ook niet als een verassing. Gevalletje van: natuurlijk.. ook dit kunnen wij samen haar aan.

EET SMAKELIJK.

Eten is, sinds ze 2 jaar was, al een probleem geweest. Of, nou ja.. groenten en onbekende dingen eten dan. Daar zit sinds kort een kleine verbetering in. Op mijn Facebook pagina heb ik er een tijdje geleden al een hele enthousiaste post over gemaakt. Want zomaar ineens, uit het niets, besloot ze bloemkool te eten. En niet een klein beetje, maar een bord vol en het restje wat nog in de pan zat!

Sinds dat moment heeft ze ook een keer sperziebonen gegeten (die ze echt niet lekker vond) en nog een aantal keer bloemkool. Voor de buitenwereld stelt het niet zoveel voor, maar voor Alyssa (en ons) was dit een mega overwinning.

SLAPEN ALS EEN BABY.

Nog niet zolang geleden schreef ik al over het slapen van Alyssa dus daar kan ik kort over zijn.. ze slaapt nog slechter dan een baby die constant wakker word voor een flesje. Nu zijn we wel bezig met wat dingetjes om haar beter te laten slapen, maar daar vertel ik je later meer over. Want als ik dat nu doe, dan werkt het niet meer.. echt waar, zo gaat dat altijd. Altijd als ik hardop zeg dat we ergens een oplossing voor hebben, duurt het hooguit 2 dagen voordat het ineens niet meer werkt.

LEKKER SPELEN?

Alyssa zal nooit een meisje worden die zichzelf uren alleen kan vermaken. En weet je, dat hoeft ook helemaal niet. Ik ben allang blij dat ze nu wat meer interesse krijgt in haar speelgoed. En dat ze dat speelgoed ook steeds beter gaat gebruiken (lees: er meer mee doet dan alleen alles op een rijtje zetten). Zo bouwt ze nu de mooiste torens van blokken, is volop in de weer met haar springtouw en skateboard en ook haar speelgoed diertjes beleven de leukste avonturen.

ZE GAAT INEENS ALS EEN SPEERTJE.

Als je zelf geen kinderen hebt, of als jouw kinderen geen beperkingen hebben, is het misschien wat lastiger om je voor te stellen hoe intens gelukkig deze kleine stapjes mij maken (misschien ook niet hoor). Maar als deze dingen bij elkaar hebben een groot impact op ons leven. Ze maken de dagelijkse dingen net even wat makkelijker en draaglijker, want ook al hoor je mij er niet zo vaak over.. het is soms gewoon enorm zwaar. Maar als ik haar dan nu zo zie groeien.. dan is het dat allemaal waard! ♄

“DIE VAN MIJ GAAT INEENS MET EEN SPEERTJE!! HOE GAAT HET MET JULLIE KINDJES?”

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.