En, praat ze al een beetje?
Persoonlijk,  Special Needs Kids

En, praat ze al een beetje?

Ik ben altijd heel open over de spraakontwikkeling van Alyssa. Niet omdat ik graag wil horen hoe goed wij daar mee bezig zijn of hoe moeilijk het moet zijn. Nee, ik ben daar zo open over omdat ik jullie wil informeren over spraakontwikkeling en wat je kunt doen als het niet zo soepel loopt. Juist omdat ik daar zo open over schrijf, krijg ik nogal eens de vraag hoe het praten nu gaat. Daar vertel ik je vandaag alles over.

EN, PRAAT ZE AL EEN BEETJE?

Ja, precies om deze manier word het mij gevraagd. Ik ga er maar vanuit dat het absoluut goed bedoeld is 😉 Maar om de vraag gelijk maar te beantwoorden: Ja, ze praat een beetje! Zijn het al hele duidelijke en diepgaande vragen en zinnen? Nee, dat niet. Voor veel mensen zal het misschien ook nog niet heel erg goed te begrijpen of te verstaan zijn, maar voor ons en de “juffies” op het dagcentrum wel. En dat is voor nu het belangrijkste 🙂 

Alyssa kan nu met woorden (ondersteunt door het gebaar) om hulp vragen en als ze iets wil eten en drinken vraagt ze daar nu ook met woorden om. Dat zijn toch wel 3 belangrijke en fijne dingen. Voorheen duwde ze haar bord naar mij toe als ze nog een boterham wilde, nu zegt ze: “boteham eten, pinakaas” Dat zijn uiteraard niet de enige dingen die ze kan zeggen en vragen, maar om hier nu een lijstje op te noemen van de woorden/zinnen die ze zegt vind ik ook weer zo wat. Neem maar van mij aan da ze steeds wat meer woorden en zinnen gaat zeggen. En dat is zo’n geruststelling, al ons (en vooral Alyssa’s) harde werk is gelukkig niet voor niets geweest.

GEBARENTAAL EN K3.

Wij maken nog steeds gebruik van gebarentaal voor Alyssa, al is het op momenten wel wat minder. Als wij iets aan haar vragen waar ze totaal niet op reageert dan zetten we het gebaar wel in, want het begrijpen van gesproken taal blijft nog wel een aandachtspunt. Alyssa gebruikt zelf wel wat meer gebaren om ons duidelijk te maken wat zij graag wil.

Een ander ding wat helaas nog niet veranderd is, is Alyssa’s liefde voor K3. Er is een tijdje geweest dat ze er niet meer naar wilde luisteren en daar waren wij stiekem best een beetje blij mee. Want ondanks dat de liedjes van K3 heel veel positiefs hebben gebracht, worden we er zo onderhand ook wel een beetje gek van. Maar goed, K3 is nu dus weer enorm belangrijk.. helaas!

EN DE OVERPRIKKELING?

Oei, dat is helaas een heel ander verhaal! We zijn druk bezig met allerlei manieren om de ergste overprikkeling te lijf te gaan, maar tot op heden hebben we dé oplossing nog niet gevonden. Er zijn wel momenten dat we de overprikkeling hebben kunnen verminderen, bijvoorbeeld door rustgevende muziek aan te zetten als ze naar bed moet. En door het gebruik van zachte sjaaltjes en een verzwaringsdeken. Maar dat zijn tot op heden nog maar halve oplossingen. Maar ach, we kunnen niet alles hebben. Binnenkort komt er weer een artikel online over overprikkeling. Vol met uitleg over nieuwe mogelijkheden en dingen die je in kunt zetten (die bij jullie kinderen misschien wel helpen). En ook over TOS komt er binnenkort weer een artikel online. Houd mijn socials en de blog dus goed in de gaten.

 

Hoe gaat het met jullie en de kindjes?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.