snelle zelfzorg activiteiten
Selfcare

Een schuldgevoel over me-time? Nergens voor nodig!

Veel moeders die ik spreek hebben moeite om voldoende tijd voor zichzelf te nemen. Ze voelen zich dan enorm schuldig tegenover hun kinderen en hun partner als ze me-time willen nemen. Ik probeer ze dan direct duidelijk te maken dat het absoluut niks is om je schuldig over te voelen. In dit artikel vertel ik je waarom dat zo is én wat je zelf kunt doen om je minder schuldig te voelen.

WAAR KOMT DAT SCHULDGEVOEL OVER ME-TIME VANDAAN?

Wij zijn het gewoon niet gewend om van onszelf een prioriteit te maken. We zijn altijd maar bezig met zorgen voor anderen. Hebben de kinderen, onze partner, vrienden en collega’s op het werk alles wat ze nodig hebben om hun ding te doen? Pas dan denken we eraan om onszelf te geven wat we nodig hebben. Waarom doen we dat eigenlijk?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel, we zijn het namelijk niet gewend om van onszelf een prioriteit te maken. Het voelt ongemakkelijk én we halen ons van alles in ons hoofd “ik kan veel beter even dit afmaken” of “als ik nu dit doe, dan kan ik straks nog even..”. We vinden de behoeften van anderen vaak ook belangrijker dan die van onszelf. En ondertussen vinden we het gek dat we zo moe zijn of dat we er gewoon even geen zin meer in hebben.

We hebben last van dat schuldgevoel, omdat we eigenlijk gewoon veel te veel van onszelf moeten. We moeten altijd maar “aan” staan. Dus als we dan een keer even niet “aan” staan, maar even lekker iets puur en alleen voor onszelf doen.. tja, dan komt dat schuldgevoel. Maar dat is dus nergens voor nodig. De wereld vergaat echt niet hoor als jij er even niet voor iedereen bent.

ZO KUN JE DAT ONNODIGE SCHULDGEVOEL VOORKOMEN!

Zoals ik al zei is het totaal niet nodig om je schuldig te voelen als je even de tijd neemt om iets voor jezelf te doen. Sterker nog, het is juist ontzettend nodig om regelmatig even alleen aan jezelf te denken. Waarom? Omdat je het anders niet volhoud om er voor anderen te zijn. Maar ja, dat stomme schuldgevoel hè?!

Gelukkig zijn er manieren waardoor je voldoende tijd voor jezelf kunt nemen zonder dat je last krijgt van een schuldgevoel. Verwacht geen quick fix, want soms duurt het even voordat je van het gevoel af bent dat je egoïstisch  bezig bent. Geef het even tijd en je zult zien dat het eigenlijk heel “normaal” word om even lekker iets voor jou alleen te doen.

TIPS VOOR ME-TIME ZONDER SCHULDGEVOEL.

Plan je me-time momenten in. Zet het in je planner of agenda, dan staat het vast en kun je er voor de rest van je bezigheden rekening mee houden. Zo is de kans ook groter dat je daadwerkelijk even de tijd voor jezelf neemt.

Om te voorkomen dat jij last gaat krijgen van een schuldgevoel tegenover je partner, is het verstandig om het van te voren te bespreken. Leg uit dat je even wat tijd nodig hebt om iets voor jezelf te doen, vertel dan ook gelijk wanneer je dat wilt gaan doen. Dan weet je partner ervan en hoef jij je dus niet schuldig te voelen!

De meeste van ons werken graag ergens naar toe, naar een doel. Dat maakt het allemaal net wat fijner. Dus waarom zou je jezelf dan geen doel stellen die je bereikt door het nemen van me-time. Bedenk van te voren wat je wilt bereiken. Wil je even uitrusten? Of de tijd nemen om dat boek uit te lezen? You name it! 

Zeker in het begin zal het best even onwennig zijn. Begin daarom klein. Neem een kwartiertje om even op je gemakje een kop koffie of een glas thee te drinken met een boekje erbij (of een lekker koekje, kan ook natuurlijk). Je zult merken dat je in dat kwartiertje al heel veel voor jezelf kunt bereiken.

 

NEEM JIJ VOLDOENDE TIJD VOOR JEZELF? 

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

 

Eén reactie

  • Lodi

    Tegenwoordig neem ik zeker tijd voor mezelf, maar daar heb ik echt aan moeten werken. Nog steeds vind ik het een raar gevoel om de boel de boel te laten en ( in mijn geval) mijn studie boek te pakken en te gaan tekenen. Tekenen is een uitlaatklep en dan kan ik echt even me-time hebben. Ik plan het in, dat zeker, want anders komt het er niet van.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.