
Een diagnose is meer dan alleen een stempel
Steeds vaker hoor je erover, een kindje die op jonge leeftijd al een diagnose heeft. Vaak gaat het dan over ADHD of autisme. Juist die diagnoses roepen weerstand op bij veel mensen, omdat deze van mening zijn dat er veel te snel een stempel op een kindje gedrukt word. Maar is dat wel terecht? Een diagnose is namelijk zoveel meer dan een stempel.
“Ja joh, druk er maar een stempel op.. dan hoef je er verder niet meer zo naar om te kijken..“
Deze uitspraak hoor en lees ik best vaak als een ouder verteld dat zijn of haar kindje een diagnose heeft gekregen voor een niet zichtbare aandoening of syndroom. De mensen die zo’n opmerking maken kijken vaak van buitenaf mee, die hebben er zelf totaal geen ervaring mee.
WEERSTAND TEGEN EEN DIAGNOSE BIJ EEN (JONG) KIND.
Ik snap best dat veel mensen zo hun vraagtekens hebben als een jong kind een diagnose krijgen. Er word inderdaad al snel gezegd dat een druk kind wel ADHD zal hebben. Of dat een kindje wat moeilijk oogcontact maakt wel autistisch zal zijn. Er word al snel een oordeel geveld over bepaald (vaak tijdelijk) gedrag van een kind. En daarom die vraagtekens als een kindje echt ADHD of autisme heeft.
Ook word een diagnose vaak als iets negatiefs gezien, terwijl het krijgen van een diagnose juist zoveel goeds kan bieden. Ook krijgt een kindje natuurlijk niet zomaar een diagnose, er gaat echt wel een lange weg aan vooraf. Een weg vol met observaties, vragenlijsten, gesprekken en onderzoeken. En geloof mij, een diagnose word echt niet zomaar gegeven.
DIAGNOSE BIJ EEN JONG KIND, MAG DAT EIGENLIJK WEL?
Toen de puber nog een stuk jonger was, kon er officieel geen diagnose bij gesteld worden omdat ze daar gewoon te jong voor was. Tegenwoordig kan er al op jonge leeftijd een diagnose gesteld worden. Tenminste.. een voorlopige diagnose. Want een kind in ontwikkeling kan in periodes verschillend gedrag laten zien. Kijk maar eens naar een kindje vlak voordat hij of zij iets nieuws kan. Meestal word er na een tijd nog een keer onderzocht of de voorlopige diagnose terecht was of niet.
Er zijn ook situaties waar het eigenlijk voor alle betrokkenen wel duidelijk is. Dan word er meestal direct van een diagnose gesproken (in plaats van een tijdelijke diagnose).
DIAGNOSE NOODZAKELIJK VOOR HET KRIJGEN VAN DE JUISTE (GESPECIALISEERDE) HULP.
Tegenwoordig word het je steeds lastiger gemaakt als je hulp nodig hebt voor jezelf of voor je kindje. Voor elke vorm van hulp die je wilt aanvragen moet je eerst bewijzen dat het echt nodig is. Meestal houd dat in dat je tig vragenlijsten in moet vullen en in sommige gevallen moet er ook eerst een observatie plaatsvinden. Aan de hand daarvan word er bekeken of jullie wel in aanmerking komen voor hulp.
Wanneer jouw kindje een diagnose heeft, loop je al een flinke stap voor op het krijgen van gespecialiseerde hulp. Maar dat is niet het enige “voordeel” van het hebben van een diagnose. Voor ouders en naaste familieleden bied het vaak ook veel duidelijkheid. Bepaalde dingen die je niet kon plaatsen vallen nu ineens op hun plek. Je kunt je verwachtingen eventueel bijstellen en alvast goed gaan nadenken over hoe je komende fasen het beste aan kunt pakken.
EEN DIAGNOSE IS DUS MEER DAN ALLEEN EEN STEMPEL.
Ondanks dat het hebben van een diagnose een aantal belangrijke voordelen heeft, blijft het toch een stempel die je kindje opgedrukt krijgt. Uit eigen ervaring weet ik dat dat de nodige opmerkingen met zich mee kan brengen. Opmerkingen als dat kan dat kind toch niet. Maar ook een laag of gewoon geen verwachtingspatroon, omdat mensen alleen maar naar de diagnose kijken in plaats van naar het kind.
Je zult waarschijnlijk altijd wel te maken houden met mensen die er wat van vinden. Die wat van jouw kind vinden of van zijn of haar diagnose. Zolang wij, als ouders, maar naar ons kindje blijven kijken en hem of haar geven en bieden wat nodig is dan komen onze kindjes er ook zeker!
LATEN WE MET Z’N ALLEN EENS WAT MEER KIJKEN NAAR WAT EEN KINDJE (OF VOLWASSENE) KAN IN PLAATS VAN NAAR WAT HIJ OF ZIJ NIET KAN. AFGESPROKEN??
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter
Gerelateerd
Dit vind je misschien ook leuk

Dag chaos, hallo structuur!
8 januari 2018
Selfcare: meer dan me-time alleen
30 april 2019