special needs
Special Needs Kids

Een dag uit ons “special needs” leven

Hoe hou je het vol? Wat doe je als ze niet slaapt? Wat doen jullie allemaal op een dag? Een kleine greep uit de vragen die ik regelmatig krijg over ons “special needs” leven. Daarom geef ik je vandaag een kijkje in een dag uit ons leven.

GEEN DAG IS HET ZELFDE..

Net zoals in elk ander gezin, is er bij ons thuis geen dag hetzelfde. Daarom heb ik voor dit artikel even een dag uitgekozen die niet zo soepel liep. Aangezien jullie willen weten hoe ik bepaalde dingen aanpak is een goede en ontspannen dag niet zo heel erg boeiend. Uiteraard ben ik wel heel blij dat die dagen er ook gewoon zijn. Van die dagen dat beide dames goedgemutst zijn en lekker hun eigen ding doen.

special needs

EEN DAG UIT ONS “SPECIAL NEEDS” LEVEN.

Voor het gemak heb ik even een doordeweekse dag genomen. Een dag waarop Alyssa en Nadia allebei gewoon naar school moesten. Een dag die helaas ook veel te vroeg begon..

03.30 uur

Ik schrik wakker.. uit Alyssa’s slaapkamer hoor ik de welbekende K3 liedjes afgewisseld door veel gemopper en gegil. Zucht.. here we go again.. 

Half slapend stap ik uit bed met mijn kussen onder mijn arm. Hopelijk werkt het dit keer wel dat ik naast haar ga liggen. Uit ervaring weet ik dat het ijdele hoop is, maar als je het niet probeert.. Ik doe haar deur open en ga naast haar liggen. Ze kruipt dicht tegen me aan en zegt “shht.. slapen he?!” Ik zeg niet veel, want zodra ik antwoord geef is het gedaan, dan word ze alleen maar wakkerder en dus wilder. Na ruim een uur geef ik het op, haar stemgeluid word steeds harder en ze word met de minuut onrustiger. Aangezien Nadia in de kamer naast die van Alyssa gewoon wel gewoon ligt te slapen beluit ik om er maar uit te gaan met Alyssa.

04.45 uur

Het is een hele opgave om Alyssa rustig mee te nemen naar beneden. Op de trap besluit ze dat het een goed idee is om hard te stampen en een concert te geven. Dat ik dat dan weer geen goed idee vind, vind ze niet zo leuk. ze gaat op de trap zitten en denkt: zoek het lekker uit dan. Eenmaal beneden gaat ze op de bank zitten terwijl ik koffie ga zetten in de keuken. Als ik de woonkamer weer binnenkom zie ik Alyssa alweer wild doen en stunten op de bank. Nog voordat ik een boterham voor haar klaarmaak, haal ik al het herrie speelgoed weg.. anders is het hele huis (en de buren) wakker.

05.30 uur

Na het ontbijt zet ik een rustig muziekje aan, in de hoop dat het haar wat rustiger maakt. En dat werkt.. voor ongeveer 10 minuten. Daarna rent, vliegt en springt ze de hele kamer rond. Ik kan zeggen en doen wat ik wil, maar ik krijg haar niet rustiger. Dus ik laat haar maar een beetje doen. Het liefste zou ik willen dat ze rustig op de bank een boekje ging lezen of rustig met haar speelgoed ging spelen, maar helaas. Op momenten komt ze lekker bij mij zitten en krijg ik een dikke knuffel.

special needs

07.00 uur

Inmiddels zijn Daniel en Nadia ook wakker en beneden. Nu begint de echte drukte. Net als Alyssa is Nadia ook gelijk erg aanwezig zodra ze wakker is. Wel op een andere manier. Nadia begint met praten en die stopt daar pas mee als ze de deur uitloopt om naar school te gaan. Vandaag was het even net wat meer dan normaal, omdat ze gespannen is voor een gesprek dat later deze week plaats zal gaan vinden.

Ondertussen springt, zingt en rent Alyssa overal tussendoor. Af en toe komt ze even wat “vertellen” en rent daarna weer verder het huis door. Zodra Nadia klaar is met eten en haar spullen voor school in haar tas heeft gedaan, wil ze aandacht van Alyssa. “Alyssa, zullen we samen spelen?” Alyssa wil niet spelen en daarom besluit Nadia om wild met haar mee te doen. Heel fijn, not!

07.20 uur

Vlak voordat Nadia de deur uitgaat, is er altijd chaos. Op het allerlaatste moment bedenkt ze dat ze nog van alles in haar tas moet (wat er natuurlijk allang gewoon inzit, maar goed..). Om 07.25 gaat ze deur uit en zodra ze de deur achter zich dicht trekt word Alyssa ook gelijk een stukje rustiger.. niet veel, maar alle beetjes helpen 😉

Om 07.30 maak ik Alyssa’s schooltas in orde en help haar met aankleden. Het aparte is, dat ze dus wel heel rustig is en goed meewerkt met het aankleden, tanden poetsen en haren kammen. Dat is binnen no-time, en zonder veel gedoe, gepiept.

Nadat Alyssa helemaal klaar is heb ik nog even tijd voor een beker koffie. Terwijl ik koffie drink geeft Alyssa een concert van alle K3 liedjes die ze zich op dat moment kan bedenken.

08.00 uur

Tijd om naar school te gaan! Alyssa pakt haar jas en tas en kan niet wachten tot we naar buiten gaan. Samen met papa gaat ze de auto zoeken en laat aan papa zien hoe netjes ze alleen kan lopen. In de auto verteld ze de namen van de juf en de meester en vraagt regelmatig of we nog even foto’s gaan kijken.

Om 08.15 huppelen we met Alyssa aan de hand naar het schoolplein waar de juf al staat te wachten. Ik krijg nog een dikke kus en dan loopt ze met de juf mee.

HALLO RUST IN HUIS!

Het klinkt echt heel onaardig, maar het is zo lekker rustig in huis als ze allebei op school zitten. Het liefste zou ik terug naar bed gaan, maar er is nog zoveel te doen. En als ik nu ga slapen word ik ’s middags zo beroerd wakker en dat is niet handig met 2 druktemakers in huis.

Echt genieten van de rust kan ik niet, want er is genoeg te doen. De woonkamer is een troep, er moeten nog boodschappen gedaan worden nog wat administratieve (zorg)zaken moeten geregeld worden. Dat laatste moet ik even schrappen voor vandaag, want met een zwaar vermoeid hoofd gaat het me niet lukken. Niet handig, want het moet wel echt gebeuren.. maar als ik het wel nu doe, dan kan ik het morgen weer opnieuw doen.

DE VERMOEIDHEID SLAAT TOE..

De ochtend is best goed verlopen. Ik heb de dingen kunnen doen die ik wilde doen en zelfs nog wat extra’s! Maar tegen de tijd dat het lunchtijd is word het toch zwaar. De vermoeidheid slaat hard toe. Ik had nog even willen gaan wandelen, maar ik ben er eigenlijk te moe voor. Ik weet dat ik er spijt van krijg, maar ik kies er toch maar voor om even doelloos te gaan Netflixen voordat ik Alyssa weer op moet halen van school.

ZELF HEEFT ZE NERGENS LAST VAN.

Zoals ik al verwacht had, was Alyssa gewoon lekker energiek op school. De juf heeft er weinig van gemerkt dat Alyssa weer veel te kort heeft geslapen. Eenmaal thuis van school drinken we wat en doe ik een poging om Alyssa te laten spelen. Vandaag heb ik geluk! Samen spelen we met haar kassa en geven we haar pop een banaan.

Tussen het spelen door vraagt ze wel om de paar minuten om K3, maar ze accepteert het goed dat ze eerst even moet spelen. Voor haar doen houd ze het spelen lang vol. Meestal is het na 10 minuten wel klaar, maar vandaag hield ze het ruim 45 minuten vol. Daarna is het tijd voor haar grote liefde: K3. Ze geniet er zo van, maar het maakt haar ook wild. Tussendoor komt ze nog even om drinken vragen en helpt ze me met aardappelen schillen.

DE AVONDSPITS

Na het eten word Alyssa onrustig. Ze wil buiten spelen, muziekjes luisteren, met papa stoeien en foto’s kijken.. allemaal tegelijk. Nadia is tijdens en na het eten ook “onrustig”. Ze wil zo ongeveer 30 duizend dingen tegelijkertijd vertellen en is het er niet mee eens dat ze soms even moet wachten. Op dit soort momenten kan ze best boos worden, omdat ze vind dat iedereen moet horen wat ze te melden heeft.

Nadat de tafel is opgeruimd laat ik de meiden een half uurtje bij papa. Alyssa speelt (lees: ravot en stoeit) graag met papa, dus ze heeft er geen last van dat ik even weg ben. Terwijl ik de deur uitloop hoor ik haar nog zeggen “mama, komt zó terug!’

In dat half uurtje maak ik mijn hoofd even goed leeg tijdens een rustige wandeling. Dat half uurtje is net voldoende voor mij om even bij te komen en de rest van de avondspits vol te houden. Tijdens de wandeling probeer ik even niet stil te staan alle chaos, maar probeer ik echt even tot mijzelf te komen.

special needs

 

Zodra ik thuis kom staat Alyssa al klaar om foto’s te kijken. Op de een of andere manier is het er ingeslopen dat ze nog even foto’s op mijn telefoon mag kijken voordat ze naar boven moet. Voor mij is dat nog even een momentje om koffie te drinken en een soort van fatsoenlijk gesprek met Daniel te voeren.

DOUCHEN EN NAAR BED.

En dan is daar het moment waar ik de hele dag al naar uit kijk.. kleuter-bedtijd! Meestal gaat het hele “douchen en naar bed” vrij soepel, maar vandaag heeft ze er geen zin in. Wat op zich niet zo vreemd is, want ze is doodmoe. Het kost wat extra creativiteit, maar als ze eenmaal onder de douche staat vind ze het toch wel fijn. Terwijl ik haar pyjama klaarleg hoor ik Daniel en Nadia beneden praten en ben ik stiekem blij dat ik niet beneden zit. Want echt, Nadia praat zóveel!

Het voordeel van de korte nacht die we hadden is, dat Alyssa binnen no-time in slaap valt. Ze had wel even mijn hulp nodig,  maar dat vind ik niet erg. Ik ben nog even naast haar gaan liggen tot ze in slaap viel.

EN NU, EVEN HELEMAAL NIKS..

Beneden zit Nadia wat tv te kijken als ik beneden kom. Als haar serie afgelopen is gaat ze naar bed. Of nou ja, dat is de bedoeling. Voordat ze echt boven is vuurt ze eerst nog tig onzin vragen op ons af (waarom moet ik eigenlijk naar school? Mag ik morgen chocola mee naar school, enz.)

Zodra ze dan echt boven is, is het tijd voor rust.. echt even helemaal niks meer. Samen met Daniel plof ik op de bank en kom er alleen nog maar af om naar bed te gaan..

DIT WAS EEN KLEIN KIJKJE IN EEN DAG UIT ONS SPECIAL NEEDS LEVEN.. HOE VERLOPEN DE DAGEN BIJ JULLIE?” 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Eén reactie

  • Rory

    Jeetje, wat heftig om dit zo te lezen. Gek genoeg denk ik dan meteen: waar zeur ik over dat ik het weleens druk heb? Ik begrijp dat je dit niet zo bedoelt. En wat ik maar wil zeggen is dat ik het heel goed vind dat je jullie werkelijkheid deelt. Want dit lijkt mij heel pittig en enorm aanpoten. Kunnen jullie de rust vinden om zelf ook goed met elkaar te blijven praten? Want een dag is zo wel heel lang (en de nachten heel kort). Overigens lees ik dat jullie heel liefdevol en rustig blijven. Mooi om te lezen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.