te weinig slaap
Selfcare

Dit is wat te weinig slaap met je doet

De afgelopen tijd maakt mini dude er weer een potje van met slapen. Regelmatig start mijn dag daardoor al tussen 01:00 en 02:30 uur. Nu merk ik aan mijn lichaam dat deze er echt onder begint te leiden. Daarom ging ik toch maar even op zoek naar wat te weinig slaap voor gevolgen kan hebben. 

Lees ook: Even voorstellen: de uitgebluste moeder

HOEVEEL UREN SLAAP HEB JE EIGENLIJK NODIG?

Het verschilt per persoon hoeveel uren slaap je nodig hebt om overdag goed te kunnen functioneren, maar over het algemeen heeft een volwassene tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Nu is het echt geen ramp als je er een keer een korte nacht tussen hebt. Maar als je langere tijd minder dan 6 uur slaap per nacht krijgt, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Eh, juist..

OORZAKEN STRUCTUREEL SLAAPGEBREK.

Iedereen heeft er wel eens een korte nacht tussen zitten, dan ga je de volgende dag even wat vroeger naar bed en dan is het vaak voldoende om je weer wat fitter te voelen. Maar als je regelmatig echt te weinig slaapt is dat niet zo 1,2,3 op te lossen. Bekende oorzaken van structureel slaapgebrek zijn bijvoorbeeld:

  • Een pasgeboren baby; tja, onze lieve mini’s die slapen over het algemeen geen hele nacht. En dat kan voor de ouders best even wennen zijn.
  • Passiviteit; als je gedurende je dag nergens zin in hebt en dus weinig doet dan kan dit negatieve invloed op je slaappatroon hebben.
  • Stress; deze heeft geen uitleg nodig lijkt me.
  • Verkeerde voeding; veel suiker en koolhydraten hebben een stimulerende werking, niet zo handig als je al moeite hebt om in slaap te komen.

Zo zijn er natuurlijk nog meer mogelijke oorzaken te noemen. Maar ik heb het al eerder gezegd, soms weet je de oorzaak ook gewoon niet. En ook al is het handig om te weten waar het vandaan komt, het is beter om te weten wat je kunt doen om de cyclus van het slechte slapen te doorbreken. Want te weinig slaap kan vervelende gevolgen hebben. Bij mij is de oorzaak overigens overduidelijk: een dochter met slaapproblemen.

DIT IS WAT TE WEINIG SLAAP MET JE KAN DOEN.

Als je te weinig uren slaap krijgt, dan krijgen je lichaam en je geest niet voldoende tijd om zich te herstellen. Dat klinkt misschien niet zo rampzalig, maar goed is het natuurlijk niet. Zeker niet als je regelmatig slecht slaapt. Dan kunnen je lichaam en geest schade oplopen door het slaapgebrek. Denk bijvoorbeeld aan:

• DEPRESSIEVE KLACHTEN.

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar slaaptekort en depressieve klachten gaan vaak hand in hand. Als je er over nadenkt is dat eigenlijk niet zo gek, want te weinig energie door het slechte slapen zorgt er vaak voor dat je humeurig en soms zelfs neerslachtig bent. En als het slechte slapen een tijd duurt, dan word het al snel een gewoonte om je niet lekker in je vel te voelen.

• VERMINDERDE WEERSTAND.

Na 1 korte nacht kun je al last krijgen van diverse verkoudheidssymptomen. Moet je je eens indenken wat voor impact structureel slecht slapen op je weerstand heeft. Tijdens het slapen ontdoet je lichaam zich van giftige stoffen, tenminste.. als je lichaam daar voldoende tijd voor krijgt.

• GEWICHTSTOENAME.

Als je te weinig slaapt heb je overdag extra energie nodig om toch een beetje te kunnen functioneren. Die extra energie halen we vaak uit snelle en niet zo gezonde gerechten en tussendoortjes. Deze voedingsmiddelen geven je even de energie die je nodig hebt, maar dat is vaak kortdurend. Dus zodra de energie weer minder word ben je al gauw geneigd nog maar een portie te eten. Het geeft je niet alleen een beetje extra energie.. het zorgt ook voor extra ongewenste kilo’s.

• (GEVAARLIJK) VERMINDERDE CONCENTRATIE.

Wanneer je minder dan 6 uur per nacht slaapt is je concentratie flink verminderd. Vaak denken wij zelf dat het best meevalt, maar niks is minder waar. Je kan vergeetachtiger worden, maar ook je oog-handcoördinatie is (zelf na 1 nacht slecht slapen) al flink verminderd.  Als je gewoon een dagje thuis doorbrengt is het niet zo gevaarlijk, maar dat veranderd natuurlijk wel zodra je op je fiets of in je auto stapt. Dan kan het ineens ontzettend gevaarlijk worden. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor anderen. Dus lieve lezers, ga niet op de fiets of met de auto als je echt weinig  hebt geslapen. 

TIPS OM TOCH WAT UITGERUSTER TE WORDEN.

Ik vind het best schokkend. Natuurlijk wist ik wel dat te weinig slaap echt wel vervelende gevolgen kon hebben, maar toch. In mijn geval is het gewoon heel lastig, omdat Alyssa gewoon echt slecht en weinig slaapt. Nu zou je misschien denken “pak dat kind gewoon aan en zorg ervoor dat ze gewoon op haar kamer of in haar bed blijft” maar ja, zo makkelijk gaat dat dus niet.

Ik heb wel het geluk dat Alyssa, ondanks dat ze weinig slaapt, wel gewoon naar het dagcentrum kan. Want ze heeft net zo veel energie als op de dagen dat ze wel goed slaapt. Ik probeer dan altijd even terug naar bed te gaan. Een powernap van 20 minuten kan je namelijk net voldoende energie geven om de rest van de dag aan te kunnen.

Wat ik je ook echt aan kan raden is om ’s nachts niet naar het plafond te blijven staren als je niet kunt slapen. Je gaat je dan waarschijnlijk onwijs irriteren aan het feit dat je niet kunt slapen en je gaat misschien zelfs wel piekeren. En daar val je echt niet van in slaap. Mijn advies? Ga je bed uit, neem wat te drinken en eventueel een (gezonde en lichte) snack en probeer het daarna nog eens.

Probeer overdag ook voldoende beweging te krijgen en dan het liefste in de buitenlucht. Zowel het voldoende bewegen als de buitenlucht zijn erg bevorderlijk voor het goed in slaap vallen.

 

WIST JIJ AL HOE GEVAARLIJK STRUCTUREEL TE WEINIG SLAPEN IS? EN WAT IS JOUW BESTE TIP OM GOED EN VOLDOENDE TE SLAPEN? DEEL JE TIP IN DE REACTIES ♥

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.