zomervakantie overleven
Lifestyle,  Special Needs Kids

De zomervakantie overleven zonder gillend gek te worden

De zomervakantie is bijna overal weer begonnen. De periode waar we vaak allemaal naar uit kijken en ontzettend aan toe zijn. We zitten vol met verschillende plannen om te gaan doen en gaan gewoon keihard genieten van “niets moet en alles mag!” De eerste 2-3 weken zijn meestal heerlijk, maar elke vakantie weer komt er een moment dat je ideeën opraken en dat de verveling toeslaat bij de kindjes. Help?! Hoe gaan we de zomervakantie overleven? Of nog beter, hoe gaan we die 6 weken overleven zonder gillend gek te worden?

DE ZOMERVAKANTIE OVERLEVEN ZONDER GILLEND GEK TE WORDEN.

Weken voordat de zomervakantie begint bedenk ik al allerlei leuke dingen om te gaan doen. Op vakantie gaan, dagjes naar het strand of het zwembad of gewoon lekker chillen in playa del tuin. En gezellige tut-avondjes en filmavondjes met Nadia. En.. nou ja noem maar op. Maar op 1 of andere manier loopt het altijd anders. Of de meiden hebben totaal geen zin in wat wij gepland hebben of het weer werkt niet mee. En soms, soms zijn wij zelf gewoon te moe of zijn er andere zaken die er tussendoor komen die echt gedaan moeten worden. En vooral dat laatste levert bij de dames de nodige frustratie op. Nadia kunnen we het goed uitleggen, maar voor Alyssa is het weer een ander verhaal. En ook al kunnen wij het Nadia goed uitleggen, dat neemt niet weg dat de teleurstelling dan heel groot is.  En de verveling niet te vergeten.. Die is onvermijdelijk, want zeg nou zelf.. 6 weken is toch eigenlijk ook te lang? Of ben ik de enige die dat vind?

Om te voorkomen dat de zomervakantie een saaie en ongezellige periode word, deel ik graag wat tips met je. Misschien helpen ze je om de zomervakantie te overleven, zonder dat je gillend gek word.

RUST, REGELMAAT EN REINHEID.

De 3 R-en, je kent ze vast nog wel uit de tijd dat de kids pas geboren waren (als je kinderen hebt natuurlijk). De meningen over het toepassen hiervan zijn verdeeld. Sommigen zweren erbij en anderen vinden het de grootste onzin. Ikzelf zweef er een beetje tussenin. Ik ben wel echt een voorstander van regelmaat en rust bieden. In ons gezin is dat ook echt wel nodig, aangezien beide dames heel snel overprikkeld raken en overmand raken door emoties. In de vakanties is er wel een mindere mate van regelmaat, maar een aantal zaken zijn dan net als anders. Zoal bijvoorbeeld afspraken over beeldscherm gebruik, momenten van iets samen doen én dingen alleen doen. 

zomervakantie overleven

 

Wanneer wij afwijken van de mate van regelmaat die ze gewend zijn dan is het einde zoek. Ze, en eigenlijk alle kinderen wel, hebben een zekere mate van duidelijkheid en voorspelbaarheid nodig. De mate duidelijk- en voorspelbaarheid hangt natuurlijk wel af van de leeftijd van de kids. Een jong kind heeft dit veel meer nodig dan een ouder kind. En af en toe even een moment van rust inschakelen is helemaal niet verkeerd. 

MAAK EEN ACTIVITEITENKALENDER. 

Sowieso valt en staat bijna alles hier in huis met een duidelijke planning, zo ook in de vakantie. De planning is dan wel wat minder strak en er is dan wat meer ruimte voor verandering, maar activiteiten en uitstapjes plannen we wel in. Samen met Nadia kijken we wat we allemaal willen gaan doen in de vakantie. En uiteraard heeft Nadia zelf vaak ook grootste plannen die we zeker meenemen in de activiteiten kalender. We maken ook echt een activiteit van het maken van zo’n kalender. Zo voelt het voor Nadia ook echt dat ze mee mag beslissen over wat we gaan doen.

Een overbodige toevoeging aan deze tip is: plan niet alle leuke dingen achter elkaar in, maar verdeel ze over de hele vakantie. Zo is er elke week wel iets leuks te doen waar de kids, en jijzelf, naar uit kan kijken. 

ACCEPTATIE IS JE VRIEND!

Als je er vanuit gaat dat alles precies zo gaat zoals jij dat wilt, dan kan het behoorlijk flut zijn als blijkt dat het dus helemaal niet gaat zoals jij dat wilt. En dat kan flink balen zijn. In zo’n situatie heb je 2 opties. Je laat je dag er door verpesten, met alle gevolgen van dien (gefrustreerde mama/papa en kindjes die dat humeur gezellig over gaan nemen). Of.. let it go! Accepteer dat het zo is.. je kunt er weinig aan veranderen dus waarom maak je er niet gewoon het beste van? 

VERVELING IS ZO SLECHT NOG NIET.

Kindjes die zich vervelen zijn vaak niet de gezelligste kindjes. Daarom trekken ouders vaak van alles uit de kast om ze bezig te houden. Om ervoor te zorgen dat ze niet chagrijnig worden.  Maar wist je dat verveling best functioneel kan zijn? Je rust er namelijk van uit, nou ja in ieder geval kan het koppie even tot rust komen. Ook leidt verveling vaak tot nieuwe en creatieve ideeën. Dus even een moment van verveling is helemaal niet erg, het brengt je (of je kids) vaak genoeg nieuwe dingen waar je je mee bezig kan houden. Of je doet gewoon lekker niks, kan ook natuurlijk het is immers vakantie 😉

VERGEET VOORAL NIET TE GENIETEN.

Ook al duurt de vakantie vaak toch te lang, zijn je ideeën op én is de verveling toegeslagen.. Er zijn altijd wel wat momenten die je een glimlach bezorgen. Vergeet vooral niet van die momenten te genieten. Bijvoorbeeld van dat wijntje met vrienden, of je kindje(s) die zich spontaan even helemaal zelf vermaken. Dat lieve stemmetje dat hele verhalen verteld over hoe leuk de dag was (terwijl jij denkt: Huh, hoe dan?) of je partner die voor een lekker vakantie-maal zorgt. Er zijn genoeg dingen om van te genieten, je moet ze net even kunnen zien.

zomervakantie overleven

En weet je, als er echt niks is wat nog helpt.. Het word vanzelf bedtijd 😉 Breng de kindjes op tijd naar bed, zet je telefoon uit en ga languit op de bank met een glas wijn en netflix 😉

 

Wat zijn jullie plannen om de zomervakantie te overleven?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.