zomervakantie overleven
Lifestyle

De voor- en nadelen van melatonine

Vorige week schreef ik een artikel waarin ik 5 tips voor een goede nachtrust gaf. Ik kreeg best veel reacties op dat artikel. Sommige mensen die reageerden gaven nog wat extra tips, bedankt daarvoor ♥ Ook zaten er veel reacties bij van mensen, die net als mij, regelmatig heel erg slecht slapen. Een van de tips die ik kreeg was om eens melatonine te proberen.

Melatonine is voor mij een bekend middel, ik heb het al vaker gebruikt. Het helpt mij meestal wel om in slaap te komen, maar ik word er altijd zo vervelend wakker van. Vervelend in de zin van een rot gevoel in mijn hoofd en het gevoel van niet fit zijn. Ik ging, mede door een aantal vragen over melatonine, op zoek naar de voor- en nadelen van melatonine. Ik wil er wel even duidelijk bij vermelden dat ik geen expert ben en de informatie is een combinatie van eigen ervaringen en informatie die op het internet en in de bijsluiter is te vinden.

Wat is melatonine?

De voor- en nadelen van melatonine
foto van dokteronline.com

“Melatonine is een hormoon dat voorkomt bij mensen, dieren én planten. Het staat bekend als slaaphormoon, maar het doet nog meer dan slaperig maken. Het regisseert het ritme van lichamelijke functies: van de spijsvertering tot het lichamelijk herstel tijdens de nacht.”  Bron

 

Melatonine is dus een lichaamseigen stof die in de pijnappelklier in de hersenen word aangemaakt zodra het buiten donker word. Melatonine regelt het dag- en nachtritme en maakt je slaperig. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt als het tijd is om naar bed te gaan. Het is dus eigenlijk onze natuurlijke slaapverwekker. 

Bij sommige mensen is er niet voldoende melatonine aangemaakt door het lichaam, en door de voeding die wij binnen krijgen, door bijvoorbeeld de aanwezigheid van “blauwachtig” licht van beeldschermen. Vaak  neemt de aanmaak weer toe als het licht van beeldschermen niet meer aanwezig zijn. 

Voor mij werkt het niet om beeldschermen te weren uit de slaapkamer. Want zelfs al staat de tv niet aan, dan nog val ik niet in slaap terwijl ik toch wel moe ben. Daarom heb ik een tijdje melatonine tabletjes geprobeerd om in slaap te komen. 

Melatonine tabletjes, werken die nou echt?

In eerste instantie was ik echt mega enthousiast! Het was wel even zoeken naar de juiste dosering, maar toen ik die had gevonden ging het slapen super goed. Ik nam het tabletje 30 minuten voor het slapen gaan in en op het moment dat ik naar bed ging, viel ik al vrij snel in slaap. Ik werd ook echt goed uitgerust wakker. Win-win situatie dus.. of toch niet helemaal?

Ik kreeg het advies om de tabletjes niet te lang te gebruiken, maar alleen om de cyclus van het slechte slapen te doorbreken. Dus na 2 weken ben ik gestopt met het slikken van de tabletjes. Helaas had dat als gevolg dat het inslapen weer problematisch werd. Maar ik wou niet constant een tabletje nemen om te slapen dus ging ik op zoek naar alternatieven. Ik heb echt van alles geprobeerd, maar zonder al te veel succes.

Dus ze werken echt?

Na een aantal weken heb ik toch maar weer een doosje melatonine gehaald, omdat het de vorige keer zo goed werkte. Alleen was het effect nu totaal anders. Ik nam dezelfde dosis en het zelfde merk, het inslapen duurde langer dan de vorige keer. Niet extreem lang ofzo, maar ik merkte het verschil wel. Het wakker worden was niet fijn. Ik werd moeilijker wakker en had een ontzettend vervelend gevoel. Het voelde alsof ik een griepje zou krijgen en mijn hoofd voelde raar. Ik kan het verder ook niet zo goed omschrijven.

Eerst dacht ik nog dat ik misschien wel een griepje zou krijgen, maar het was elke morgen opnieuw hetzelfde verhaal. Daarom ben ik er toch maar weer mee gestopt, want zo beroerd wakker worden is ook geen fijne start van de dag. Nu wil ik overigens niet beweren dat de melatonine de oorzaak is hoor, maar ik vind het wel opvallend. Dus, ben ik eens gaan kijken naar de mogelijke bijwerkingen.

De voordelen van melatonine.

Een groot voordeel is dat het je goed kan helpen om in slaap te vallen en lekker door te slapen. Ook is het handig dat je het gewoon bij de drogist kunt halen. Al raad ik je wel aan om het gebruik even te overleggen met je huisarts én lees altijd even de bijsluiter voordat je het gaat gebruiken. Melatonine tabletjes zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes, namelijk 0,1 – 0,3 – 1 – 3 – 5 mg. 

De nadelen van melatonine.

Ik noemde het net een voordeel dat je melatonine gewoon bij de drogist kunt kopen, maar dat is dan ook wel weer een nadeel. Waarom? Omdat je van te voren niet weet welke dosering het meest geschikt is. Vaak word er gelijk de hoogste dosering gepakt, terwijl een lagere dosering beter is om mee te beginnen.

Een ander nadeel is dat er niet zoveel bekend is over eventuele bijwerkingen. Ik heb ook echt wel even moeten zoeken. De bijwerkingen die ik gevonden heb zijn de volgende:

 • Rusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn/misselijkheid
 • Obstipatie
 • Droge mond
 • Veel dromen
 • Duizeligheid.
 • Overmatige slaperigheid. Dit kan erop wijzen dat de dosis te hoog is.

Een uitgebreide, duidelijke bijsluiter over melatonine kun je hier! lezen.

Wat vind ik er nou van?

Dat vind ik een lastige, omdat mijn ervaring nogal wisselend is. Nu zou het heel goed kunnen dat ik een te hoge dosis heb genomen (ik heb 1 en 3 mg geprobeerd). Wat ik wel een dingetje vind, is dat de meningen van artsen ook erg wisselend zijn. Er zijn namelijk best veel artsen die zeggen dat melatonine niet werkt én dat ze het niet aanraden. Terwijl anderen juist weer zeggen dat het een prima middel is, mits je het goed gebruikt. En daar zit het ‘m in, denk ik. Daarom is het altijd verstandig om je arts te raadplegen, want slaapproblemen kunnen ook een hele andere oorzaak hebben dan een te kort aan melatonine. 

Doordat er toch best veel onduidelijkheid over is, en ik er niet zo lekker wakker van word heb ik besloten om het niet meer te nemen. Gelukkig heb ik het op dit moment ook niet nodig.

Gebruik jij melatonine of iets soortgelijks om in slaap te vallen? Ik ben onwijs benieuwd naar jullie ervaringen. 

 

Volg jij mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter 

26 Comments

 • Ilona Izabella

  Boeiend artikel. Ik zit zelf ook al heel lang te twijfelen om melatonine te gaan gebruiken. Zowel ikzelf als mijn jongste zoon hebben problemen met in slaap komen (en doorslapen, allebei). Ik heb alleen nog nooit de stap genomen het ook echt te kopen en te proberen.

 • Ilona Izabella

  Boeiend artikel. Ik zit zelf ook al heel lang te twijfelen om melatonine te gaan gebruiken. Zowel ikzelf als mijn jongste zoon hebben problemen met in slaap komen (en doorslapen, allebei). Ik heb alleen nog nooit de stap genomen het ook echt te kopen en te proberen.

 • Bianca Schrijft

  Zonder Melatonine haal ik misschien 3 uur per nacht. Helaas zit ik wel op een hoge dosering op arts voorschrift. Ik heb het al eens afgebouwd, maar als je dan zo moe wordt, maar je hersenen gaan niet uit, dan ga je terug naar de Melatonine.

 • Inge

  hmmm… ik vind dat ook een moeiliujke maar maar ik vind wel; als je iets echt nodig hebt en de voordelen wegen op tegen de nadelen… gewoon doen dan! uiteraard met de juiste info en eventuele goede begeleiding!
  Slapen is voor mij ook een ramp, maar dat komt door een spierstoornis die melatonine niet gaat oplossen. Jammer genoeg.

 • Grassiella

  Zo herkenbaar! Zelf ben ik echt anti middeltjes en medicijnen. Maar helaas ontkomen we er soms niet aan en moeten we er toch aan toe geven. Zelf heb ik het voor zeer korte duur gebruikt omdat ik nagenoeg geen verschil merkte. X

 • Myrthe

  Zelf heb ik dit nog nooit genomen. Heb iets anders om in slaap te vallen. Hier dus ook inslaap en doorslaap problemen. Maar vind dit wel interssant. Heb vroeger veel slaappillen geprobeerd. Maar veel slaappillen hadden hetzelfde neveneffect als bij u. Zo raar en niet uitgeslapen wakker worden. Nu neem ik iets anders dat geen slaappil is, maar dat mij moe maakt en laat doorslapen. Bij toeval gevonden. ?

 • Myrthe

  Zelf heb ik dit nog nooit genomen. Heb iets anders om in slaap te vallen. Hier dus ook inslaap en doorslaap problemen. Maar vind dit wel interssant. Heb vroeger veel slaappillen geprobeerd. Maar veel slaappillen hadden hetzelfde neveneffect als bij u. Zo raar en niet uitgeslapen wakker worden. Nu neem ik iets anders dat geen slaappil is, maar dat mij moe maakt en laat doorslapen. Bij toeval gevonden. ?

 • Sweet&nice things

  Ik heb een tijdje melatonine geslikt die had ik via de huisarts gekregen, omdat ik toen heel slecht sliep. Maar ik werd er zo suf van en ik kon er daardoor overdag niet goed functioneren dat ik er mee gestopt ben. Natuurlijk valeriaan helpt voor mij beter om in en door te slapen.

 • Ciska

  Gelukkig heb ik dit nog niet nodig gehad. Ik kan altijd en (bijna) overal slapen ? lijkt me vreselijk als je slecht slaapt! Heel verhelderend stuk.

 • Suzanne

  Vervelend als je niet goed kan slapen, het is zo belangrijk!
  Misschien kan je een keer valeriaan proberen in plaats van melatonine. Dat is een een rustgevend middel gemaakt van plantjes. Kan dus ook geen kwaad! Het werkt rustgevend en veel mensen hebben er veel baat bij. Ik weet dat er ook thee is waar het in zit (wel in kleine hoeveelheid dan natuurlijk)

 • Henrieke

  Onze kinderen gebruiken melatonine 1.99 mg. Ze gebruiken dit al jaren. Wij en hun zelf ook merken niet dat ze niet uitgerust wakker worden. Zijn ook niet suf of moe. Soms vergeten we het wel eens. Dat merken we dan ook direct want dan komen ze gewoon niet in slaap! Super spul…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!