erewacht discussie
Lifestyle,  Persoonlijk

De erewacht discussie, daar vind ik wat van

Nog niet zo heel lang geleden schreef ik een artikel over onzekerheid. In dat artikel gaf ik mijn mening en mijn zienswijze over wat mooi is. Even kort gezegd: iedereen is mooi! Ongeacht je kledingmaat, het aantal kilo’s dat de weegschaal aangeeft of hoe je er uitziet. Het was geen poging om te slijmen of wat dan ook, dat vind ik echt. 

Net als bij vele anderen viel mijn bekkie vanmorgen letterlijk open van verbazing toen ik overal berichten tegenkwam over het weren van dikke mensen uit de erewacht tijdens de dodenherdenking. Eerst dacht ik nog dat ik het verkeerd gehoord had, of dat ik de slaap nog in mijn ogen had en het vast verkeerd las.. maar nee, ik hoorde en las het toch echt goed. . 

 

Wat speelt er nu eigenlijk?
 Gister (vrijdag 6 april) kwam het nieuws naar buiten dat er geen forse mensen in de erewacht mogen staan tijdens dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. En waarom? De lokale vereniging achter de herdenking, Vereniging Erepeloton Waalsdorp,  zou klachten hebben binnengekregen over een aantal leden die forser dreigde te worden.. te fors voor een plaats in de erewacht.
De klachten stammen af van vorig jaar en toen heeft de vereniging besloten dat die leden die forser zijn niet meer in de erewacht mogen staan, maar dat ze een andere taak zouden krijgen. Volgens de vereniging zelf zijn er veel klachten binnengekomen na de uitzending van de herdenking vorig jaar. Het postuur van de vrijwilligers trok de aandacht in plaats van herdenking. Ik vind dat de vereniging gewoon hun poot stijf had moeten houden, ze hadden niet eens in moeten gaan op de ongegronde klachten. Want zeg nou zelf, het draait niet om de erewacht maar om het herdenken van de oorlogsslachtoffers. Tenminste, daar zou het om moeten gaan.

 

Boos
De vrijwilliger die dit nieuws naar buiten bracht is boos en voelt zich vernederd door het besluit van de vereniging. En hij is niet de enige. De vereniging heeft veel boze reacties gehad, van mensen die dit besluit niet vinden kunnen. Zelfs de burgemeester van Den Haag heeft zich in deze erewacht discussie gemengd. Zij vind dat iedereen welkom moet zijn en noemt de hele situatie bizar. En dat is het natuurlijk ook! Waar halen ze eigenlijk het lef vandaan? Ik las ook ergens dat het respectloos zou zijn. Respectloos.. serieus? De vereniging is toch juist respectloos? Als de uniformen te strak zitten bij de vrijwilligers, waarom zorgen ze dan niet gewoon voor grotere maten? Waarom worden deze vrijwilligers ergens in een hoekje gestopt?
discriminatie en bodyshaming
Dit is natuurlijk gewoon discriminatie en dat mag niet. De forsere vrijwilligers worden uitgesloten vanwege hun postuur. Het is daarom ontzettend logisch dat er zoveel mensen die die in opstand komen. De vereniging zelf vind het geen discriminatie, die zeggen dat het besluit samen met de leden is genomen. En dat de leden het er mee eens waren dat het er niet uitziet, de dikke buiken in het uniform. Ergens ben ik ook gewoon sprakeloos. Ik kan niet eens omschrijven hoe belachelijk en bizar ik het vind. Ik zou het liefste gewoon heel hard schreeuwen ofzo. 
Weet je, ik krijg er overigens ook een beetje een schoolplein idee bij. Zo van “jij mag niet op mijn feestje komen, want jouw buik is dik”.  En ik vraag me dan ook af, wanneer is het nou eens klaar met bodyshaming? Want ook dat is wat hier gebeurd. Wanneer worden we nou eens wakker met z’n allen en spreken we met elkaar af dat dit gewoon moet stoppen? Wat voor zin heeft het om steeds maar weer te oordelen over anderen? Weet je, ik hoop echt dat dit nog een staartje gaat krijgen. Klinkt misschien heel fout, maar ik vind gewoon dat de vereniging hier niet ongestraft mee weg moet kunnen komen. Laat ze zich maar verantwoorden. Een excuus naar de leden lijkt me hier toch zeker wel op z’n plaats. 
Wat vinden jullie van de erewacht discussie? Discrimineert de vereniging, of zien jullie het anders? 
Volg je mij al op social media? Ik ben te vinden op FacebookInstagram en Twitter

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.