effecten van voeding
Lifestyle,  Selfcare

De effecten van voeding op je huid.

Je bent wat je eet! Die uitspraak kennen we vast allemaal wel. Vroeger moest ik daar altijd erg om lachen en dacht er zo het mijne van. Maar toch zit er volgens mij wel een kern van waarheid in. Oké, we veranderen niet in een banaan als we die vaak eten maar de voedingstoffen die we door het eten van die banaan of wat dan ook, hebben wel degelijk effect op ons lichaam. En op onze huid. En aangezien we er toch allemaal wel goed uit willen zien, ben ik op zoek gegaan naar de effecten van voeding op onze huid.

VAN CHOCOLADE KRIJG JE PUISTJES?

Ugh, dit is toch wel één van de meest vervelende uitspraken ever! Want chocolade is life ♥ Ik heb in de loop van de jaren regelmatig deze uitspraak even goed en uitgebreid uitgetest 😉 En de resultaten waren erg wisselend. De ene keer was er niets te zien op mijn gezicht en een andere keer was daar zo’n vervelende puist. Nu weet ik ook best dat het ook met hormonen die op dat moment wel, of in niet zo aanwezig zijn, te maken heeft. Maar, nee ik ben niet overtuigd dat je van chocolade puistjes krijgt. En ik ben overigens niet de enige, er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat je van chocolade puistjes krijgt!

ZOETE AARDAPPEL VOOR EEN STRALENDE HUID?

Je houd ervan, of je vind ze 10x niks; zoete aardappelen! Ik val zelf onder de categorie “jakkes”. We weten allemaal wel dat zoete aardappel veelzijdig is en vol goede koolhydraten zitten, maar wist je ook dat ze voor een stralende huid kunnen zorgen? Ik wist dat niet, maar uit onderzoek blijkt dat de antioxidanten ervoor zorgen dat de rood/gele tinten in je gezicht op fleuren. Waardoor je een mooie natuurlijke glow krijgt! (BRON) Dat scheelt dan toch weer een bezoekje aan de zonnebank!

ALCOHOL.

Alcohol is dan geen voedingsmiddel, maar ik benoem het toch maar even. We drinken vast allemaal wel eens een wijntje (of 2 of 3.. 😉 ) of een biertje. Zeker tijdens een avondje uit of gewoon lekker in de tuin tijdens een avondje met je partner en/of vrienden. Maar naast de gezelligheid die vaak gecombineerd gaat met een lekker drankje, heeft alcohol ook wat vervelende effecten. En nee, ik bedoel niet dat je er van gaat lallen als een gekke ;). 

 

effecten van voeding

 

Alcohol zorgt namelijk voor een verminderde hydratatie van de huid, sterker nog, het bevorderd een droge huid. En die droge huid hè? Die krijgt sneller rimpels. Maar dat is niet het enigste, alcohol kan ook bestaande huidproblemen zoals bijvoorbeeld acne en eczeem verergeren. Door de alcohol word de doorbloeding verhoogd waardoor de adertjes kunnen barsten met als resultaat; rode vlekjes en blauwe puntjes.

SUIKER.

Tsja, dit is natuurlijk geen nieuws. We weten allemaal dat suiker slecht is. Suiker is verslavend, het geeft je een (kort) gevoel van intens geluk. Ook zijn onze tanden er niet zo heel erg blij mee. Net als onze huid trouwens. Suiker veroorzaakt namelijk rimpels! Nee, ik maak helaas geen grapje. Er zit een heel theoretisch verhaal achter hoe het komt dat suiker rimpels veroorzaakt. maar even kort en simpel uitgelegd:


“Suikers hechten zich in het bloed aan eiwitten, waarbij schadelijke moleculen gevormd worden. Deze moleculen tasten de omliggende eiwitten aan waardoor de het weefsel zijn structuur en veerkracht verliest, met als gevolg dus een verslapte huid met rimpels”.

RE-BOOST YOUR SKIN.

Gelukkig zijn er voldoende voedingsmiddelen die dus wel heel goed voor je huid zijn én die je huid even een flinke boost geven. Dus wil jij de negatieve effecten van voeding te lijf gaan? De volgende voedingsmiddelen zijn dan haast onmisbaar:

  • Avocado. Avocado zit vol met vetzuren die essentieel zijn voor het herstel van de huid.
  • Water. Ze zeggen wel eens dat je van veel water drinken een stralende huid krijgt, maar dat is een fabeltje. Toch is het super belangrijk om voldoende water te drinken. Het voorkomt dat je huid uitdroogt en daardoor dus slapper word.Heb je moeite met het drinken van water? Voeg er dan wat stukjes fruit of komkommer aan toe!
  • Spruitjes. Spruitjes zitten bomvol vitamine C. En dat is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel én zorgt voor een stevigere huid.
  • Bosbessen. Naast dat bosbessen gewoon ontzettend lekker zijn, bevorderen ze de collageenproductie van de huid. 
  • Vette vis. Vette vis zoals zalm en makreel zitten vol met omega 3, deze helpt je huid beschermen tegen schadelijke stoffen én vormt een beschermend laagje op je huid wat vochtverlies tegen gaat. 

Lees ook: makkelijke én gezonde recepten

 

Wat is jouw ultieme tip om de schadelijke effecten van voeding op je huid tegen te gaan?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.