doet elke autist
Special Needs Kids

Dat doet elke autist toch?

Ho, rustig aan maar. Dit word geen artikel om mensen met autisme voor gek te zetten of te bashen. In tegendeel zelfs, in dit artikel neem ik je mee langs een aantal vooroordelen en opmerkingen over autisme. Heb jij nog aanvullingen? Laat het dan zeker even weten.

SERIEUS JOH, AUTIST?

Hoe respectloos wil je het hebben?! Autist klinkt gewoon niet oké. Nu hoor ik je denken “je doet het nu zelf ook.. zelfs in je titel!”. Klopt, maar dat is vooral om een punt te maken. Anyway, zeg gewoon persoon met autisme als je het toch zo graag specifiek wilt benoemen.

ZE ZIET ER HELEMAAL NIET AUTISTISCH UIT?!

Is dat zo? Het zal wel. Ik heb namelijk geen idee hoe iemand met autisme er dan uit zou moeten zien?

OOH, DAAROM KIJKT ZE MIJ NIET AAN!

Dat heeft niks met haar autisme te maken hoor, ze vind je gewoon niet interessant 😛 Dat zeg ik natuurlijk niet, maar ik denk het soms wel. Newsflash.. niet iedereen die autisme heeft kan je niet aankijken. En sommige mensen met autisme kijken net langs je heen, waardoor het niet “opvalt” dat ze het niet zo hebben op oogcontact maken. Maar dat heb jij dan weer niet in de gaten.

NU SNAP IK HAAR “TALENT” VOOR MUZIEK MAKEN. ALLE AUTISTEN ZIJN TOCH ZO MUZIKAAL?!

Uh, oké.. dus iedereen met autisme is muzikaal en iedereen die muzikaal is of goed kan zingen heeft autisme? Volgens die beredenering zou ik ook autisme hebben. En wat dacht je van.. ach laat ook maar. Je snapt me wel hè.. haar liefde voor muziek heeft ze van papa en van mij. En haar vermogen om wat liedjes op haar keyboard te spelen? Tsja, of dat door haar autisme komt? Geen idee.

WIST JE DAT ER MOGELIJK EEN VERBAND IS TUSSEN AUTISME EN VACCI..

Ho, stop maar hoor. Hierover ga ik echt niet in discussie. Hiermee mag je lekker een ander gaan vervelen (dit zeg  ik dus wel echt)

TOCH JAMMER DAT AUTISTEN ZO WEINIG GEVOEL HEBBEN HE?

Ehm, pardon? Iemand met autisme heeft net zoveel gevoel als jij en ik hoor. Alleen is het voor hen net wat lastiger om mee om te gaan. Wat eigenlijk helemaal niet zo raar is, want gevoelens zijn vaak gewoon ingewikkeld en stom.

ZIJN HAAR BUIEN OOK ZO EXTREEM?

Deze is gewoon irritant! In films en series worden mensen met autisme vaak neergezet als mensen die om het minste al helemaal de pan uit kunnen flippen. Waardoor er zo vaak word gedacht dat iedereen met autisme van die extreme buien heeft. Nou, dat is dus niet zo hoor. Alyssa heeft ongeveer 2x per jaar een “lastige” periode, maar om dat nou extreem te noemen? Nee. Wat dat betreft is ze net een gewone peuter/kleuter/diva 😉

“HEB JIJ NOG AANVULLINGEN? DEEL ZE DAN IN DE REACTIES.”

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

4 reacties

 • mieke

  dat autisme op zo’n jonge leeftijd (4 jaar in ons geval) toch nog helemaal niet te diagnosiseren is. dan weet je dat toch nog helemaal niet!?
  oh jawel hoor.

 • Nienke

  O, herkenbaar! De vooroordelen waar ik tegenaan loop:
  – Alle autisten zijn goed in ICT (en dan de vraag of ik hun computer kan repareren). Nou, ik dus niet. Ik wil best even je computer slopen (heel simpel, gooi ik computer gewoon uit het raam), maar repareren kan ik hem niet.
  – Ik zie niets aan je dus er is niets met je. Ja, tuurlijk weet jij het beter dan een heel legertje specialisten.

  Bianca Toeps heeft trouwens een mooi boek geschreven over autisme en autisme bij vrouwen. Kan ik van harte aanbevelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.