bodypositivity
Persoonlijk,  Selfcare

#Bodypositivity: Alleen maar positiviteit?

Een tijdje terug vulde ik de Bodypositivity-tag in. Ik deelde deze ook op Instagram en daar kwamen behoorlijk wat reacties op, zowel positieve reacties als sceptische reacties..

Voorstander van bodypositivity.

Laat ik voorop stellen dat ik een groot voorstander ben van het idee achter bodypositivity. Ik vind het erg belangrijk dat we onszelf (leren) accepteren hoe we er uitzien en hoe we zijn. En dat we gewoon lekker de kleding dragen waar wij ons prettig in voelen. Zelfs al passen we niet binnen het “perfecte”plaatje wat ons voorgeschoteld word in de online- en offline media. 

Het lijkt wel een hype!

Zoals ik in het begin al zei, kwamen er verdeelde reacties op het artikel. Niet zo zeer over wat ik schreef, maar echt over het onderwerp zelf. De positieve reacties spreken denk ik wel voor zichzelf, volgers vonden het een belangrijk onderwerp en vonden het goed dat ik er aandacht aan besteed heb. Er kwamen ook reacties waaruit bleek dat sommige mensen zo hun vraagtekens hebben rondom alle aandacht voor dit onderwerp. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel snap.

“Het lijkt wel een hype!” Is één van de opmerkingen die genoemd werd. daarmee werd bedoeld dat sommigen er haast een competitie van maken en te pas en te onpas “bodypositivity” roepen als ze een putje in hun been hebben. Of als een selfie niet zo mooi is vanwege een opkomend puistje.. bodypositivity! 

Zo zonde, want dat is niet waar bodypositivity voor staat. En daarom begrijp ik best dat sommige mensen zo hun vraagtekens bij het onderwerp hebben.

Waar staat bodypositivity dan wel voor?

Daar zijn de meningen waarschijnlijk wel wat over verdeeld, maar de kern is toch wel dat we stoppen met een negatief oog naar ons lichaam te kijken. Want er is altijd wel iets moois aan jezelf te benoemen. Bodypositivity staat voor jezelf accepteren, jezelf leren kennen en daardoor van je eigen lichaam (leren) te houden en te accepteren. Ja, ook die punten aan jouw lichaam die je niet mooi vind. 

Het betekend niet dat je niet mag “dromen” over een andere versie van jezelf, het is juist goed om bewust te zijn van wat je wilt en hoe je dat kan bereiken. Het moet alleen niet zo zijn dat jij jezelf de grond in gaat trappen omdat je er niet zo uitziet als je zou willen of zoals je denkt dat je eruit zou moeten zien. 

Zowel positief als negatief.

Als je het mij vraagt denk ik dat #bodypositivity absoluut positief is. Maar zoals bij zoveel dingen zitten er ook negatieve kanten aan. Zo vind ik een minder punt bijvoorbeeld dat mensen #bodypositivity gebruiken als excuus om niet goed voor hun lichaam te zorgen. En dan bedoel ik mensen die gevaarlijk over- of ondergewicht hebben. Het klinkt natuurlijk mega onaardig om dat zo te zeggen, maar sommige mensen draven echt door met de term. In plaats van dat ze (met of zonder hulp) aan hun lichaam werken, word het bodypositivity genoemd. En dat vind ik ergens toch best eng.

En er zijn ook mensen die op social media de term gebruiken omdat het een trending topic is, om zo meer likes of volgers te krijgen. Daar heb ik eigenlijk echt geen goed woord voor over. Het hele idee van bodypositivity word teniet gedaan doordat het zo ge-hyped word op social media.  Gelukkig zijn er voldoende mensen die echt geloven aan het idee erachter en die bezig zijn om zichzelf te accepteren zoals ze zijn en dat ook laten zien en de boodschap uitdragen. Want zeg nou zelf, zou het leven niet veel mooier zijn als we niet zo kritisch op elkaar en vooral op onszelf zouden zijn? 

 

Wat vind jij, is bodypositivity alleen maar positief? Of vind jij het meer op een hype lijken?

 

•Uitgelichte afbeelding door Daniel Trapman Fotografie

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.