assertiever worden
Selfcare

Assertiever worden doe je zo!

Assertiviteit is altijd een onderdeel van mijn leven geweest. Ik wilde altijd dat ik het was, maar helaas.. Wat ik ook probeerde, het lukte mij maar niet om assertiever te worden. Bij klasgenoten en vrienden leek het allemaal zo soepel te gaan, die zeiden gewoon wat ze vonden en kwamen duidelijk voor zichzelf op. Gelukkig kun je leren hoe je assertiever word en daar vertel ik je alles over.

 

Assertief gedrag is handelen met respect voor jezelf én voor de ander

 

SUB-ASSERTIEF, ASSERTIEF EN AGRESSIEF.

Als je zegt dat je aan je assertiviteit wilt werken, denken mensen vrijwel altijd dat je te weinig voor jezelf opkomt (sub-assertief). Maar dat is echt niet altijd zo. Je kunt namelijk ook te goed voor jezelf opkomen, waardoor jouw gedrag meer agressief is dan assertief. Assertief gedrag is de mooie middenmoot. Wanneer je assertief bent, houd je rekening met jezelf en anderen. Geef je je grenzen aan op een manier die niet kwetsend naar de ander is én waar jij jezelf prettig bij voelt. Willen we dat allemaal niet?

ASSERTIEVER WORDEN KUN JE LEREN!

Gelukkig kun je leren hoe je assertiever kunt zijn. De eerste stap is achterhalen waarom je niet, of juist te goed, voor jezelf opkomt. Hoe komt het dat je er moeite mee hebt om je grenzen aan te geven? Ben je onzeker over wat jij te bieden hebt? Of ben je bang dat anderen je niet meer aardig vinden als je een keer nee zegt? Probeer jezelf voor te houden dat jij net zo belangrijk bent als iedere ander. Zodra je dat zelf ook echt doorhebt, zul je meer zelfvertrouwen hebben en dat dus ook uitstralen. En dat is gelijk al een goed begin. 

BEGIN KLEIN.

Alle begin is moeilijk, daarom is het handig om niet gelijk teveel in  keer te willen. Daar ging ik zelf dus al de fout in. Ik had besloten dat het klaar moest zijn met de belangen van anderen voor mijn eigen belangen te zetten. In plaats van stapje voor stapje meer voor mijzelf op te komen en duidelijk te zijn over wat ik wilde, ging ik er gelijk vol in. Vroeg iemand mij of ik even kon helpen? Dan zei ik “Nee, dat moet je nu gewoon maar zelf doen”. Op het moment voelde het natuurlijk wel vreemd, maar ik dacht dat ik lekker assertief bezig was. Maar achteraf gezien was dat natuurlijk helemaal niet zo. Ik was gewoon niet zo aardig. 

Houd het daarom in het begin klein. Zeg eens wat vaker nee (maar dan niet op de manier hoe ik dat deed) en leg kort en duidelijk waarom je nee zegt. Als jij er een reden voor hebt, dan snapt de persoon waar je nee tegen zegt dat best. En zal waarschijnlijk jouw eerlijkheid waarderen. 

OEFENING BAART KUNST.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. De eerste paar keer dat je nee zegt, of duidelijk je grens aangeeft, zal misschien onnatuurlijk aanvoelen. Dat is niet zo gek, want het is iets nieuws. Daarom is het goed om te onthouden dat het steeds makkelijker zal gaan. En als je het echt lastig vind, dan kun je altijd even extra oefenen voor de spiegel. Zo kun je zelf zien wat je uitstraalt als je zegt wat je wel of niet wilt. Ik heb dit zelf regelmatig gedaan. Van te voren schreef ik op een briefje wat ik zou gaan zeggen en voor de spiegel oefende ik dat dan. Eerlijk gezegd zag het er niet uit, maar het hielp wel enorm. En ach, er was niemand die het zag 😉 

PRAAT RUSTIG EN GEBRUIK DE IK-BOODSCHAP.

Je boodschap komt het beste over als je rustig en duidelijk praat. Mensen luisteren eerder en beter naar iemand die op een rustige en duidelijke manier iets uitlegt of verteld. Probeer jij iemand uit te leggen wat jouw mening is? Zeg dan “Ik vind” of “ik ben van mening” dan is het duidelijk dat dit jouw mening is of dat het om iets gaat wat jij graag wilt of belangrijk vind. Dan kan er ook geen verwarring ontstaan, over wat je nu eigenlijk bedoelt. 

ASSERTIVITEITSCURSUS.

Blijf je het toch echt heel lastig vinden? Heb je het idee dat het gewoon niet zo gaat als je zou willen? Dan kun je altijd een assertiviteitscursus overwegen. Tijdens zo’n cursus krijg je allerlei handvatten aangereikt en doe je (in groepsverband) opdrachten en rollenspellen om alles wat je weet te oefenen. Dan zul je gelijk ook zien dat je echt niet de enige bent die het lastig vind om voor zichzelf op te komen.

 

Vind jij het moeilijk om op een goede manier voor jezelf op te komen?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.