komt vanzelf wel
Special Needs Kids

Ach joh, dat komt vanzelf wel!

Elke ouder heeft de volgende uitspraak wel eens gehoord: “Ach joh, dat komt vanzelf wel!” Voordat ik zelf kinderen had zei ik dat ook weleens tegen een vriendin, als ze vertelde dat haar kindje nog niet kon kruipen. Op dat moment zag ik er niks verkeerds in, maar sinds ik zelf moeder ben?? Echt, ik kan die uitspraak niet meer horen en heb er echt wel een beetje een hekel aan. Ik zal je ook vertellen waarom..

Soms komt het gewoon niet vanzelf.

Niet alle kindjes ontwikkelen zich op dezelfde manier of op hetzelfde tempo. De één loopt vlak voor zijn of haar eerste verjaardag De ander zet de eerste stapjes zo rond de tweede verjaardag. Allebei de gevallen zijn prima, want ja.. Dat eigen tempo hè?! Sommige kindjes zijn een beetje “lui” en hebben wat extra motivatie nodig en soms zelfs een beetje hulp. Ook dat is prima, er zijn niet voor niks hulpverleners die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van (jonge) kinderen.

Ik heb het overigens niet alleen over het later beginnen met lopen, er zijn ontzettend veel dingen die ouders van jongere kinderen de nodige zorgen kunnen geven. En uit ervaring weet ik dat de mensen in onze omgeving dan al snel zeggen dat het allemaal vanzelf wel komt. Ik snap het ergens ook wel hoor. Je probeert dan heel goed bedoeld de zorgen weg te nemen. Vaak word de opmerking gevolgd door bijvoorbeeld “Pietje van Marietje praatte ook pas echt toen hij 3 was en nu klets hij je de oren van je kop!”. Wederom ontzettend goed bedoeld, maar de ouders die zich al zorgen maken kunnen hier dus helemaal niks mee. 1x de opmerking is nog niet eens een probleem, maar sommige ouders horen die uitspraak zo vaak dat het gewoon ontzettend irritant word.

 

Gewoon een beetje meer oefenen, dan komt het echt vanzelf!

 

Maar soms, soms komt het gewoon niet vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan een kindje dat door verslapte spieren niet zonder hulp kan lopen. Of dat schattige meisje dat op haar 4e nog maar een paar woordjes spreekt. Of het kindje met autisme die veel dingen gewoon niet durft. Dan kun je als ouder zijnde nog zoveel dingen uit de kast trekken, maar vaak krijg je het dan niet voldoende voor elkaar. Ligt het dan aan de ouders? NEE! Absoluut niet, zoals ik al zei.. Soms gaat het gewoon echt niet vanzelf.

 

Absoluut goed bedoeld, maar echt.. Je kan er dus niks mee.

Zoals ik net al zei, de mensen die zo’n opmerking maken bedoelen het vaak ontzettend goed en lief. Of ze weten niet zo goed hoe ze moeten reageren als je verteld dat je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kindje. Ondanks de goede bedoelingen kunnen de ouders daar echt niks mee. Die “Ach joh, dat komt vanzelf wel” kan de ouders juist ook heel onzeker maken. Stel ik me aan? Zie ik dingen die er niet zijn? Verwacht ik te veel?

Als ouder zijnde ga je dan juist twijfelen en zorgt ervoor dat je tijdelijk even de zorgen naast je neerlegt. Trust me, dat deed ik ook. Je wilt niet weten hoe vaak er tegen ons is gezegd dat het allemaal vanzelf wel komt.. Dat we blij moesten zijn dat mini dude nog niet niet praatte, want als ze eenmaal zou gaan praten dan zouden we willen dat ze haar mond eens hield. Wanneer een vage kennis zoiets zei had ik nog zoiets van “het zal wel”. Maar bekenden, mensen die ons beter kennen, zeiden het ook regelmatig en daar kon ik dan zo boos om worden. Nee joh, wij willen echt niets liever dan dat ze haar mond niet houd. 

Lees ook: Onderbuikgevoel

Ach joh, dat komt vanzelf wel

Ik kan mij overigens heel goed voorstellen dat veel mensen niet weten hoe rot zo’n uitspraak kan zijn. Want als jouw kindje alles gewoon doet zoals verwacht word, of als je zelf (nog) geen kindjes hebt, dan kun je je ook moeilijk voorstellen hoe het voelt om je constant druk te maken. Hoe het voelt om constant aan jezelf te twijfelen. En hoe vervelend het is als niemand je serieus neemt. Dus, alsjeblieft.. Als iemand haar zorgen bij je uit over haar kindje.. Zeg dan niet zomaar “ach joh, dat komt vanzelf wel”. 

 

Hebben jullie ook zo’n uitspraak waar je nekharen van overeind gaan staan?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

27 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.