stress verminderen
Lifestyle

5 tips om stress te verminderen

Stress, iedereen heeft er wel eens last van. Het kan komen door deadlines op je werk (of voor je blog 😉 ), de komende feestdagen of gewoon door de dagelijkse dingen. En soms is het er gewoon, zonder dat je ook maar enig idee hebt waar het vandaan komt.

Gezonde spanning of stress?

Gevoelens van stress zijn overigens niet altijd ongezond. Iedereen ervaart wel eens een beetje spanning, bijvoorbeeld voor dat ene belangrijke sollicitatiegesprek voor de baan die je ontzettend graag wilt, of als je voor een (grote) groep mensen moet spreken. Als ik er alleen nog maar aan denk raak ik al lichtelijk gespannen. Daar is niks mis mee, sterker nog.. die spanning is gezond. Het zorgt ervoor dat je alert bent én blijft. Maar waar ligt dan de grens? Wanneer word stress wel echt een probleem? Als die gevoelens van spanning of stress lang aanhouden en je belemmeren in je dagelijks functioneren, dan word het wel een probleem. Vaak gaat dat heel geleidelijk en op het moment dat je het door hebt is het helaas al te laat.

Symptomen van stress.

Stress kan zich op verschillende manieren uitten en kan per persoon weer anders zijn. De symptomen die veel voorkomen bij stress zijn de volgende:

• Nergens zin in hebben, zelfs niet in de dingen waar je altijd energie van krijgt en plezier in hebt.
• Je voelt je futloos.
• Je kunt je moeilijk ontspannen.
• Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en slapeloosheid.
• Je piekert constant en kan er moeilijk mee stoppen.
• je bent sneller geïrriteerd én emotioneel. 

Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is het tijd is om actie te ondernemen. maarja, laat dat nu net even een lastig ding zijn als je je al niet lekker in je vel voelt zitten. Je zou eens contact op kunnen nemen met je huisarts als deze klachten lang aan blijven houden. En als je er (nog) liever niet mee naar je huisarts gaat, heb ik 5 tips die je misschien kunnen helpen 

 

5 tips om stress te verminderen.

Onderneem positieve activiteiten.
Dit kan voor iedereen weer een ander soort activiteit zijn. Hou je van sporten? ga dan een stukje wandelen/hardlopen of fietsen. Of luister naar je favoriete muziek.

 

stress verminderen

 

Zorg voor voldoende nachtrust.
Ga eens lekker op tijd naar bed. Gemiddeld hebben wij 7-8 uur slaap per nacht nodig. Als het in slaap vallen wat problemen geeft, kun je voor het slapen gaan een lekker kopje thee nemen, of warme melk. Dat wil nog wel eens helpen.

 

Praat erover met iemand die je vertrouwd.
Als de huisarts toch nog net een stap te ver is, praat dan over je gevoel met iemand die je vertrouwd. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin waar je alles mee kan delen. Als je je gevoelens voor je houd bestaat het gevaar dat je in een negatieve spiraal blijft hangen. Het kan overigens ook goed helpen om je gevoelens op te schrijven. Je bent je gedachten en gevoelens dan toch even kwijt.

 

Stel prioriteiten.
Niet alle taken die jij jezelf oplegt zijn zo belangrijk dat ze direct gedaan moeten worden. Bekijk eens realistisch wat er echt noodzakelijk is en laat de rest even doen. Verzet die taken naar morgen of overmorgen. Plan ook zeker voldoende pauze in en zeg eens wat vaker nee. 

 

ME-time!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, ME-time is zo ontzettend belangrijk. Ik schreef eerder al over hoe belangrijk ME-time is. Neem even de tijd voor jezelf. Dus geen telefoon bij de hand, maar gewoon even lief zijn voor jezelf. Ga eens een stukje wandelen of neem een warme douche of bad. Laat de spanning even heerlijk van je afglijden en probeer te genieten van het niks moeten doen.

 

Me-time

 

Hopelijk hebben jullie deze tips niet nodig, maar mocht het wel het geval zijn.. Bedenk dan dat je niet de enige bent. Heel veel mensen hebben last van stress, blijf er alsjeblieft niet mee rond lopen! Schrijf, praat, schreeuw of wat dan ook. 

 

Hebben jullie wel eens last van stress? Wat doen jullie dan om de stress te verminderen? Laat het mij weten in de reacties ♥

Wil je op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op FacebookInstagram of Twitter

12 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.