focus terug
Selfcare

5 tips om je focus terug te krijgen!

Het is hier de laatste tijd maar stilletjes. Er komt hooguit 1x per week een nieuw artikel online en zelfs dat ging de laatste tijd met moeite. Waar het aan lag? Een onrustig en chaotisch gevoel wat er voor zorgde dat ik mijn focus kwijt was. Langzaamaan heb ik alles weer een beetje op de rit en is mijn focus weer een beetje terug. In dit artikel geef ik je mijn 5 tips om ook je focus terug te krijgen.

DAT IS PECH, FOCUS WEG!

Iedereen heeft er wel eens een dag tussen zitten dat je je even niet zo goed kunt concentreren. Dat is vervelend, maar geen ramp. Tenminste, meestal is dat geen ramp. Mocht je die dag net met een belangrijke deadline zitten, dan is het even een ander verhaal natuurlijk. Maar over het algemeen is het dus niet zo problematisch. Je gaat dan gewoon even wat anders doen en pakt die taak later weer op.

Het word een stuk lastiger als je focus voor langere tijd weg is. En daar had ik dus last van. Nu zeg ik wel had, maar helemaal terug heb ik mijn focus nog niet. Maar zoals ik al zei, het komt steeds wat meer terug. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen (al is het dan nog een beetje “work in progress“) deel ik natuurlijk graag met je, want ik weet hoe rot het kan voelen als je zoveel wilt doen, maar er de concentratie niet voor kunt vinden. Dus hier komen mijn 5 tips 🙂

5 TIPS OM JE FOCUS TERUG TE KRIJGEN.

Oké dude, focus! Kom maar op met die 5 tips om je focus weer terug te krijgen.

START JE DAG MET EEN VOEDZAAM ONTBIJT.

Als jij lekker productief en full focus bezig wilt zijn, is het belangrijk om goed te ontbijten. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een knorrende maag heb dan kan ik mij echt niet concentreren. Dan verspil ik alleen maar tijd met te bedenken of ik direct ga ontbijten of toch nog even eerst wat anders ga doen. De conclusie is meestal dat ik met van alles bezig ben behalve met ontbijten en de taken die ik wilde gaan doen.

ZET GEEN, IK HERHAAL GEEN, YOUTUBE AAN!

Oké, deze is misschien alleen voor mijzelf van toepassing (Dude, zet YouTube uit, nu!!). Ik functioneer echt het beste met muziek aan. Vaak zet ik dan dus een afspeellijst van YouTube aan. Op de momenten dat ik in een fijne flow zit gaat dat prima, maar als mijn focus er niet is dan werkt YouTube dus alleen maar averechts. Ik zet het namelijk op de tv aan en raak dan afgeleid door de leuke muziekclips. Nu hoor ik je denken: “zet het dan niet op de tv aan, maar op de pc/laptop”.. tja, dat werkt ook niet. Want dan open ik bij een leuk liedje gewoon het tabblad van YouTube. Nee, gewoon geen YouTube aanzetten dus!

ZORG VOOR EEN REALISTISCHE PLANNING!

Je kunt nog zo mooi van alles plannen, maar als je een to do lijst van hier tot Tokio hebt dan is dat niet echt bevorderlijk voor je focus. Dan ben je waarschijnlijk alleen maar bezig met de gedachte aan alles wat je nog zou moeten doen. Verdeel je (werk)dag in blokken en plan deze niet te vol. Spreek met jezelf af welke taken prioriteit hebben en echt gedaan moeten worden. Heb je een taak gedaan? Vink ‘m dan af, dat werkt weer wel heel erg motiverend.

ZET DE MELDINGEN OP JE TELEFOON UIT.

Waar zouden we zijn zonder onze mobiele telefoon? Het zijn hele handige dingen hoor, maar het zijn natuurlijk ook afleiders eerste klas. Leg je telefoon daarom uit het zicht als je ‘m niet echt nodig hebt voor je taken. Heb je je telefoon wel echt nodig? (En heb je ‘m echt echt echt wel nodig?) Zet dan de meldingen van de apps uit (zoals Facebook, Insta, mail) zo kom je minder snel in de verleiding om even een leuk appje te sturen of door de foto’s op Instagram te scrollen.

NEEM VOLDOENDE PAUZE.

Het lijntje kan niet altijd gespannen staan. Ook al heb je nog zoveel inspiratie voor die ene opdracht, je gaat het niet volhouden om uren achter elkaar door te werken. Zorg voor voldoende pauze tussendoor. En dat hoeven echt niet allemaal lange pauzes te zijn. Neem tussendoor even de tijd om een kop koffie of thee te drinken. Loop even weg bij de laptop, of waarmee je ook aan het werk bent, en geniet even van je thee of koffie.

Na de koffie-break kun je weer helemaal (met waarschijnlijk voldoende energie) aan de slag. Vergeet ook niet een langere pauze te nemen. Neem een voedzame lunch of maak een fijne wandeling. Zolang je maar niet met het werk bezig bent. Luister tijdens je wandeling naar muziek of een luister boek. Of neem alles wat je om je heen ziet en hoort op je in, even heerlijk ontspannen 🙂

IS JE FOCUS WEER HELEMAAL TERUG, DUDE?

Haha, was het maar waar. Nee, mijn focus is nog niet helemaal terug. Al moet ik wel zeggen dat het al beter gaat. Er zijn wat omstandigheden die ervoor zorgen dat ik niet altijd de energie heb om goed gefocust aan de slag te gaan, maar dat is weer een heel ander verhaal 😉

Het terug krijgen (of vinden) van je focus is niet altijd even simpel. Soms duurt het even voor je duidelijk hebt waar je mee bezig bent en of dat nog wel datgene is waar je mee bezig wilt zijn. Soms kom je tot de conclusie dat je jouw focus ergens anders op moet gaan richten. Neem daar zeker ook gewoon je tijd voor, dat doe ik ook. En dat werpt zo zijn vruchten af, maar daarover hoor en lees je binnenkort meer over.

 

HOE IS HET MET JOUW FOCUS GESTELD? HEB JE NOG AANVULLENDE TIPS? VERGEET ZE DAN NIET TE DELEN IN DE REACTIES!  

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.