liever voor jezelf zijn
Selfcare

5 signalen dat je echt wat liever voor jezelf moet zijn

Hoe vaak roepen we niet dat we echt even wat gas terug moeten nemen? En hoe vaak gaan we dan toch maar gewoon door? Vaak weten we wel dat we echt wat beter voor onszelf moeten zorgen, maar negeren we de signalen die ons lichaam geeft. Want ja, druk druk druk hè.. Zullen we afspreken dat we de signalen gewoon niet meer negeren?

5 signalen dat je echt wat liever voor jezelf moet zijn.

Ons lichaam geeft ons ontzettend veel informatie. Als onze maag knort is dat een signaal dat we honger hebben en wat doe je dan? Juist, dan ga je eten. En als we ontzettend aan het gapen zijn, dan is dat een teken dat het tijd is om te gaan slapen. Meestal gaan we dan ook maar naar bed toe. Waarom luisteren we wel naar die signalen en niet naar de andere signalen die aangeven dat we teveel van onszelf vragen?

1. Je gaat moe naar bed en wordt net zo moe wakker.

We zijn allemaal wel eens een dagje moe, dan gaan we op tijd naar bed en worden de volgende dag vol energie wakker. Dan kunnen we er weer volop tegenaan. Maar er zijn ook perioden dat we weer net zo moe wakker worden. Het kan zijn dat je slecht hebt geslapen, maar het zou ook zomaar kunnen dat je lichaam je duidelijk probeert te maken dat je er teveel van vraagt. Als het ware zuig je zelf al je energie leeg, waardoor je ’s nachts niet voldoende op kan laden. De hoogste tijd dus om het even wat rustiger aan te gaan doen.

2.  Je gedachten maken overuren.

Je kan je nergens meer op concentreren, want je hoofd zit bomvol met allerlei gedachten. Gedachten over dingen die je nog moet en waarvan je geen idee hebt hoe je het voor elkaar moet gaan krijgen. Of met dingen die je al gedaan, die je niet kunt loslaten omdat je twijfelt of je het niet beter anders had kunnen doen. Je betrapt jezelf erop dat het je zenuwachtig maakt waardoor je gewoon niet meer de dingen kunt doen die je wilt gaan doen. Dit is echt een signaal dat je het anders aan moet pakken. Schrijf al de gedachten die in je hoofd blijven dwalen eens op en neem de tijd om alles even te relativeren.

3.  Wanneer was het ook al weer de laatste keer dat ik even iets voor mezelf deed?

Als je deze vraag niet zo 1,2,3 kunt beantwoorden is het echt tijd om even wat liever voor jezelf te zijn. Laat de boel even de boel, zet je telefoon uit en ga iets doen waar jij energie van krijgt. Als je alleen maar de dingen doet die er van jou verwacht worden, dan vergeet je de belangrijkste persoon.. jijzelf! Als je niet regelmatig even goed de tijd voor jezelf neemt, dan ga je het niet volhouden om er voor anderen te zijn. 

4. Je bent snel geïrriteerd.

Je hebt het gevoel dat iedereen iets van je nodig hebt. Dat ze alleen maar naar je toe komen als je iets voor ze moet doen. En daar word je niet vrolijk van! Maar klopt je gevoel wel? Of is dit het signaal dat je overwerkt begint te raken? Dat alles gewoon echt teveel word. Als er ook maar 1 signaal is die je niet mag negeren is het deze wel. Je lichaam probeert je duidelijk te maken dat je echt niet zo door kan gaan, want als je dat wel doet is de kans groot dat dit niet meer zonder hulp op te lossen is.

5. Je hebt ontzettende hoofdpijn.

Na een dag werken, of dat nou thuis is of voor een baas, kom je moe thuis en met een hoofd dat op ontploffen staat. Je hebt het al zo druk gehad en dan bedenk je je dat er nog het één en ander is dat je moet doen. Dan neem je een paracetamol en ga je door. Stop! Niet doen, je lichaam laat je weten dat het voor nu echt even klaar moet zijn. De drukte van de dag heeft zijn tol geëist en dan is het helemaal oké als je gewoon even niets meer doet. Ga eens lekker op tijd naar bed, je lichaam zal je dankbaar zijn.

Het is absoluut noodzakelijk om even lief voor je zelf te zijn.

Herken je de bovenstaande signalen? Dan is het echt noodzakelijk om even wat gas terug te nemen en wat tijd voor jezelf te nemen. Het voelt misschien alsof je egoïstisch bezig bent, maar dat is het absoluut niet. Want als je maar door blijft gaan dan komt er een punt dat je absoluut niet meer kan. Daarover ga ik je volgende week meer vertellen.

 

Herken jij één of meerdere signalen? Negeer je ze, of zorg je dan dat je even extra tijd voor jezelf neemt?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.