3 tips om met je “afwezige” kindje te spelen
Huh, met je afwezige kindje spelen? Hoe dan? Als je kindje afwezig is dan is het toch onmogelijk om samen te spelen? Ja, als je het heel erg letterlijk neemt wel. Maar je kindje kan er lichamelijk wel gewoon zijn, maar door een beperking of te veel aan prikkels er toch niet helemaal bij zijn.
SO CLOSE BUT YET SO FAR AWAY.
Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waarom het samen spelen met je kindje niet wil lukken, of in ieder geval, niet gaat zoals je het zou willen. Zo kan je kindje bijvoorbeeld nog te jong zijn om het hele begrip “samen spelen” te snappen, of het heeft te maken met een beperking of achterstand. Zo maken de meeste kindjes met autisme bijvoorbeeld al moeilijk contact en dat maakt het samen spelen toch wel lastig. Toch zijn er dan wel wat manieren en methodes om een vorm van samen spel met je kindje te hebben.
NAAST JE KINDJE SPELEN.
Dit voelt misschien een beetje raar, maar zeker de moeite waard als je wilt werken aan samenspel. Stel dat je kindje naar een boekje zit te kijken, pak dan zelf ook een boekje en ga naast of in ieder geval dicht in de buurt van je kindje zitten en kijk in het boekje dat je gepakt hebt. Laat je kindje zien dat jij ook een boekje leest en spiek ondertussen even in het boekje wat hij of zij “leest”. Glimlach naar je kindje en vertel kort iets over wat je ziet. Bijvoorbeeld “mooi boekje heb je”. Verwacht dan niet dat je kindje ineens spontaan alle aandacht voor jou heeft, maar als je dit een aantal keer herhaalt zul je merken dat je kindje steeds meer contact zoekt tijdens het naast elkaar een boekje lezen.
FLOORPLAY.
Floor wattus? Ja dat was ook mijn eerste gedachte toen ik van deze methode hoorde. Wij hoorden over deze methode via de thuisbegeleiding die wij een tijdje voor Alyssa’s spraak- en taalontwikkeling kregen. FloorPlay is een vorm van speltherapie gericht op kinderen van 0 tot 7 jaar, of oudere kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van 0 tot 7 jaar. De naam FloorPlay zegt eigenlijk precies wat het is: op de grond spelen.
Je gaat tijdens het spelen helemaal mee in de belevingswereld van je kindje. Hij of zij beslist wat er gedaan word en hoe dat gedaan word. Het doel van deze methode is om je kindje uit te lokken om te communiceren, of wat voor manier dan ook. Deze methode wordt vaak ingezet bij kindjes met een ontwikkelingsachterstand of autisme. Er zijn specialisten die ouders begeleiden bij het werken met deze methode, maar in principe kun je het ook gewoon zelf doen. Las speelmomenten in en laat je kindje jouw meenemen in zijn of haar spel. Op deze manier ga je signalen herkennen die je kindje afgeeft waardoor jij weer beter in kan spelen op de behoeften van je kindje. En zul je merken dat je kindje jou steeds meer toelaat in zijn of haar spel.
DAAG JE KINDJE UIT DOOR ZELF TE GAAN SPELEN.
Heb je al eens geprobeerd om zelf gewoon te gaan spelen? Zonder dat je gelijk je kindje bij je neerzet om mee te doen? Als je dit nog niet geprobeerd hebt is het zeker de moeite waard om toch eens te doen. Ik weet het, het voelt misschien gek. Maar vaak wek je op die manier toch de interesse van je kindje en zal hij of zij (eerst van een afstandje) gaan kijken wat je nu eigenlijk aan het doen bent. En dat is toch een mooi begin. Probeer je kindje dan niet meteen in jouw spel te betrekken, laat hem of haar naar jou toe komen.
Dat klinkt misschien heel erg onvriendelijk, maar als jij jouw kindje erbij haalt is de kans groot dat hij of zij komt omdat het “moet”. Als hij of zij uit zichzelf bij je komt kijken en misschien zelfs ook gelijk mee wil doen, dan is dat zijn of haar eigen keus en zal het spel ook langer duren.
Al deze dingen gebruiken wij regelmatig bij ons afwezige kindje. De ene keer werkt de FloorPlay methode enorm goed, terwijl we de andere keer meer resultaat behalen met het naast haar spelen. Vaak is het echt een kwestie van aanvoelen en doorzetten. Want dit valt of staat, net als bij zoveel dingen, bij volhouden, herhalen en blijven oefenen.
SPEELT JOUW KINDJE MAKKELIJK SAMEN MET JOU?
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter